Těsto
- hladká mouka 100 g
- mleté mandle (jemně mleté ) 70 g
- moučkový cukr 30 g
- máslo 105 g
- vanilkový lusk 1/2 ks
- sůl 1 špetka
Náplň
- hruška (velké oloupané ) 4 ks
- mandlové plátky (nebo hranolky)
- cukr krupice
K podávání
Postup přípravy
- Do mísy dejte mouku s mletými mandlemi a moučkový cukr. Tupou stranou nože vyškrábněte semínka z vanilky a přidejte je ke směsi. Nakonec přidejte vychlazené máslo a špetku soli a vše zpracujte do vláčného těsta. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
- Vychlazené těsto vyndejte z lednice a mezitím připravte náplň. Hrušky rozpulte a zbavte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky.
- Povolené těsto můžete rozválet, ideálně rovnou na pečicím papíru, aby se plát nepotrhal.
- Plátky hrušek postupně skládejte od středu těsta směrem k okraji. Okraje nechte volné na ohyb.
- Poskládané hrušky pocukrujte a posypte plátky nebo kousky mandlí.
- Zbylé kraje přehněte lehce přes hrušky. Přehnuté okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Celý koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut.
- Servírujte se zmrzlinou.
Recept připravil @vojta.fiala_food pro Diana – svět oříšků, kde koupíte suroviny na tento koláč.