Mandlová galetka s hruškami a vanilkovou zmrzlinou

Moje hodnocení
4x

Příprava galetky je velmi jednoduchá – žádné složité zdobení, jen rychle připravené těsto, nakrájené ovoce a křupavé mandle. Na parádu se v tomto případě nehraje, rozhodující je chuť, a ta je opravdu dokonalá! Zvlášť pokud vlahý koláč doplníte osvěžující zmrzlinou.

8 porcí
60 minut

Těsto

Náplň

  • velké oloupané hrušky 4 ks
  • mandlové plátky nebo hranolky
  • cukr krupice

K podávání

  • vanilková zmrzlina

Postup přípravy

  1. Do mísy dejte mouku s mletými mandlemi a moučkový cukr. Tupou stranou nože vyškrábněte semínka z vanilky a přidejte je ke směsi. Nakonec přidejte vychlazené máslo a špetku soli a vše zpracujte do vláčného těsta. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na hodinu odpočinout.
  2. Vychlazené těsto vyndejte z lednice a mezitím připravte náplň. Hrušky rozpulte a zbavte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky.
  3. Povolené těsto můžete rozválet, ideálně rovnou na pečicím papíru, aby se plát nepotrhal.
  4. Plátky hrušek postupně skládejte od středu těsta směrem k okraji. Okraje nechte volné na ohyb.
  5. Poskládané hrušky pocukrujte a posypte plátky nebo kousky mandlí.
  6. Zbylé kraje přehněte lehce přes hrušky. Přehnuté okraje potřete rozšlehaným vajíčkem. Celý koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut.
  7. Servírujte se zmrzlinou.

Recept připravil @vojta.fiala_food pro Diana – svět oříšků, kde koupíte suroviny na tento koláč.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vojta Fiala


Přečtěte si také

Recepty