reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Křehká galetka s jahodami a rebarborou
Autor: archiv Prima FRESH Křehká galetka s jahodami a rebarborou

Křehká galetka s jahodami a rebarborou

Hodnoceno: 0x
Tady není o aristokratickém původu pochyb – galetky jsou ryze francouzským rodem. A tajemství této? Inu, ten panáček ruské vodky…
do 1 hodiny
2 ks porce

reklama

Postup

  1. Na těsto promíchejte v míse mouku a sůl. Vpracujte máslo a tuk, až vznikne hrubší drobenka. Pokropte ji vodkou a vodou a spojte v mírně lepkavé těsto. Rozdělte ho na dva díly, vytvarujte plošší koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu do chladu. Před použitím rozválejte každou kouli na plát o výšce asi 3 mm.
  2. Na náplň promíchejte v míse nakrájenou rebarboru, přepůlené jahody, cukr, mouku, pomerančovou kůru, vanilku a zázvor a nechte 15 minut stát. Těsto vyválejte na placku a tu položte na plech lehce vymazaný máslem. Děrovanou naběračkou přesuňte náplň do středu těsta, okolo ponechte asi 5cm okraj volný. Troubu předehřejte na 190 °C.
  3. Náplň poklaďte kousky másla, okraje těsta přehrňte (s ledabylou francouzskou elegancí) dovnitř a galetku pečte 35 až 40 minut, až těsto zezlátne a náplň bude lehce bublat. Nechte ji na mřížce asi hodinu chladnout.

reklama