Jíme zdravě pod jednou pokličkou

Asijská kuřecí polévka se skleněnými nudlemi a kari

Moje hodnocení
2x

Asijská polévka zahřeje, uzdraví a odežene nachlazení silou kuřecího vývaru a vůní koření. Můžete ji variovat podle libosti, pokud nemilujete houby, nahraďte je kořenovou zeleninou nebo květákem, množství kari koření upravte podle své obliby ostrých chutí, doplňte ho hřebíčkem, kardamomem či koriandrem. Polévky klidně uvařte dvojnásobné množství, sychravý podzim přímo volá po polévkové kúře.

4 porce
60 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Žampiony očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Ve větším hrnci rozehřejte na středním stupni olej a opečte žampiony 3–4 minuty. Vmíchejte kari koření, skořici a badyán a restujte ještě 1 minutu.
  2. Mezitím očistěte maso a ponechte ho v celku. Vložte ho do hrnce k žampionům, zalijte vývarem, přidejte sójovou omáčku, vymačkanou šťávu a proužky kůry z citronu, cukr, sůl a pepř a vařte 35–45 minut na středním stupni.
  3. Rýžové nudle zalijte ve větší míse vroucí vodou a nechte 5 minut stát. Pak je přeceďte.
  4. Uvařenou polévku vypněte, maso vyjměte, nechte trochu zchladnout a nakrájejte na tenké plátky.
  5. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, jarní cibulky nasekejte nadrobno, koriandr najemno.
  6. Do hlubokého talíře či misky dejte nejprve nudle, přilijte vývar, přidejte maso a cibuli a posypte koriandrem a jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Kari koření je mletá směs indických druhů koření, která se míchá zejména pro Evropany a Američany. Indové dávají přednost směsi koření garam masala. V období britské nadvlády v Indii si totiž Britové oblíbili pokrm kari a chtěli si vzít domů koření na jeho přípravu. Ochotní Indové jim ho připravili. Směs nemá jednotný recept, každý si ji míchá podle svých chutí. Nejčastěji obsahuje kurkumu (proto je žlutá), kardamom, skořici, sušený česnek, zázvor, koriandr, římský kmín, pepř a muškát, v poslední době se do ní přidává i chilli paprička. Směs si můžete namíchat sami nebo ji koupit už hotovou, pak si pečlivě přečtěte složení.

Vyzkoušejte i další recepty na kuřecí polévku

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě pod jednou pokličkou

Jíme zdravě pod jednou pokličkou

Jeden hrnec, pekáč či pánev a tolik možností. Známý kolektiv autorů zaměřil svou pozornost na každodenní vaření a nejčastější pomocníky a zapřemýšlelo, jak přípravu jídla ještě více usnadnit, tak aby byl výsledek chutný, sytý a zdravý a cesta k němu co nejsnazší. Jejich nová kniha obsahuje recepty na snídaně, svačiny, obědy pro rodinu i partu kamarádů, sladké dezerty i večeře. Myslí i na vegany a vegetariány a opět ukazují, že lahodné může být zároveň i zdravé.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty