Suroviny
- hovězí maso (nejlépe roštěnka, nakrájená na proužky) 500 g
- houby (nejlépe lesní, nakrájené na plátky) 300 g
- bílá cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- rajský protlak 2 lžíce
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- vývar (hovězí nebo drůbeží) 1,2 litru
- těstoviny 2 hrsti
- zakysaná smetana 120 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná)
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte v silnostěnném velkém hrnci. Proužky masa osolte a opepřete, vsypte je do hrnce a rychle ze všech stran opékejte 1 až 2 minuty z každé strany. Maso pak vyjměte děrovanou naběračkou a udržujte teplé.
- Do hrnce teď dejte houby, nakrájenou cibuli a česnek a restujte, až zvláční, asi 3 minuty. Zlehka osolte a opepřete.
- Vmíchejte rajský protlak a worcesterskou omáčku, pak vlijte vývar a polévku uveďte do varu.
- Vsypte těstoviny a na mírném stupni vařte, až nudle zvláční. V misce nebo hrnku promíchejte smetanu s moukou a přidejte naběračku horké polévky. Promíchejte a směs pak vlijte do hrnce k polévce. Vařte 1 až 2 minuty, až polévka zhoustne.
- Do polévky vraťte proužky masa a vařte ještě několik minut, aby se prohřálo. Ochutnejte, případně dochuťte a podávejte posypané nakrájenou petrželkou.
PRIMA TIP: Na přípravu pravého „stroganova“ používají kuchaři odkrojky či špičky z pravé svíčkové, ale vyzkoušet kromě roštěnky můžete i třeba tzv. veverku či pupek, mnohem levnější, ale velmi šťavnaté maso s krátkými vlákny, které je ideální na rychlou přípravu.
Vyzkoušejte i klasický recept na Stroganoff
Další výtečné recepty na husté zimní polévky najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH