reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Thajská polévka s kokosovým mlékem a houbami šitake  1
Autor: Kitchen Story Thajská polévka s kokosovým mlékem a houbami šitake 1

Thajská polévka s kokosovým mlékem a houbami šitake

Hodnoceno: 3x
Hřejivá thajská polévka plná nudlí, hub a především neodolatelných vůní a chutí. Pro chladné dny plné sněhu nebo deště naprosto ideální. Výhodou těchto polévek je, že hravě zastanou roli hlavního chodu. Proto se rozhodně nemusíte bát, že byste se této pochoutky nenajedli.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Pokud máte sušené houby šitake, nechte je nejdříve odstát v misce s vodou, aby změkly.
  2. V hrnci rozehřejte lžíci oleje.
  3. Zázvor, stonky koriandru, chilli papričku a česnek nakrájejte nadrobno. Restujte pár minut na oleji. Přidejte červenou kari pastu, passatu a restujte 3 minuty.
  4. Zalijte asijským vývarem, vhoďte dovnitř limetkový list, houby a přiveďte k varu.
  5. Brokolici nakrájejte na plátky a přidejte do vývaru spolu s kokosovým mlékem. Nechte projít varem.
  6. Rýžové nudle uvařte dle návodu.
  7. Polévku stáhněte z plamene a ochutnejte. Podle potřeby dochuťte rybí omáčkou (jako náhrada soli), třtinovým cukrem a šťávou z limetky.
  8. Polévku servírujte s uvařenými rýžovými nudlemi, nasekaným koriandrem a s měsíčkem limetky.

TIPY OD KITCHEN STORY:

  • K přípravě je ideální použít asijský vývar, na který najdete recept ZDE, ale nahradit ho můžete i klasickým zeleninovým. U něj je ale třeba přidat koření navíc, které dodá výraznější chuť: 2 svitky skořice, 2 badyány, 4 hřebíčky, citronovou trávu a 2 limetkové listy. Polévku musíte vařit déle, aby se do ní dostaly všechny chutě a vůně.
  • Předtím než brokolici vhodíte do vývaru, můžete ji opéct zvlášť na pánvi. Dostane výraznější chuť a nebude pouze vařená.
Thajská polévka s kokosovým mlékem a houbami šitake
Autor: Kitchen Story Thajská polévka s kokosovým mlékem a houbami šitake

reklama

Kitchen story
Marika a Jiří Kučovi

… aneb manželé v kuchyni!

Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…

Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.