Najděte si recept
Na co máte chuť?

Thajská polévka s kokosovým mlékem a houbami šitake
Suroviny (4 porce)
- zázvor 3 cm
- menší hrst stonků koriandru
- chilli paprička 1/4 ks
- česnek 2 stroužky
- červená kari pasta (nemusí být) 1 lžička
- rajčatová passata 1 lžíce
- asijský vývar (recept níže) 1 lžíce
- limetkový list 1 ks
- houby šitake 8 ks
- brokolice 1/2 ks
- kokosové mléko 1 plechovka
- rybí omáčka
- třtinový cukr
- hrst koriandru
- rýžové nudle
- limetka
- slunečnicový olej 1 lžíce
Postup
- Pokud máte sušené houby šitake, nechte je nejdříve odstát v misce s vodou, aby změkly.
- V hrnci rozehřejte lžíci oleje.
- Zázvor, stonky koriandru, chilli papričku a česnek nakrájejte nadrobno. Restujte pár minut na oleji. Přidejte červenou kari pastu, passatu a restujte 3 minuty.
- Zalijte asijským vývarem, vhoďte dovnitř limetkový list, houby a přiveďte k varu.
- Brokolici nakrájejte na plátky a přidejte do vývaru spolu s kokosovým mlékem. Nechte projít varem.
- Rýžové nudle uvařte dle návodu.
- Polévku stáhněte z plamene a ochutnejte. Podle potřeby dochuťte rybí omáčkou (jako náhrada soli), třtinovým cukrem a šťávou z limetky.
- Polévku servírujte s uvařenými rýžovými nudlemi, nasekaným koriandrem a s měsíčkem limetky.
TIPY OD KITCHEN STORY:
- K přípravě je ideální použít asijský vývar, na který najdete recept ZDE, ale nahradit ho můžete i klasickým zeleninovým. U něj je ale třeba přidat koření navíc, které dodá výraznější chuť: 2 svitky skořice, 2 badyány, 4 hřebíčky, citronovou trávu a 2 limetkové listy. Polévku musíte vařit déle, aby se do ní dostaly všechny chutě a vůně.
- Předtím než brokolici vhodíte do vývaru, můžete ji opéct zvlášť na pánvi. Dostane výraznější chuť a nebude pouze vařená.
Kitchen story
… aneb manželé v kuchyni!
Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…
Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.