Těsto:
- hladká mouka 250 g
- droždí (sušené) 1/2 sáčku
- vejce 1 ks
- olivový olej 100 ml
- tymián 4 snítky
- sůl
- cukr krupice 1 lžíce
- voda 200 ml
Náplň:
- červená cibule 2 ks
- bílá cibule 2 ks
- jarní cibulka 2 ks
- tymián 2 snítky + na ozdobu
- zakysaná smetana 250 g
- sůl
- hermelín 2 ks
- olivový olej 4 lžíce
- vejce (na potření) 1 ks
Postup přípravy:
Do mísy dejte mouku, droždí, vejce, olej, čerstvě nasekaný tymián, sůl, cukr a vlažnou vodu a vypracujte hladké těsto. Nechte ho na teplém místě kynout asi 60 minut.
Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozválejte na plát a vyložte jím zapékací formu.
Všechnu cibuli očistěte a nakrájejte nahrubo. Rozložte ji na těsto ve formě, posypte nasekaným tymiánem a nakonec rovnoměrně rozetřete smetanu promíchanou s trochou soli. Navrch poklaďte kousky rozkrájeného hermelínu a zakápněte olejem.
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem. Připravený koláč vložte do trouby vyhřáté na 210 °C a pečte cca 25 minut. Před podáváním můžete dozdobit tymiánem.
Chcete si hermelín dopřát spíš naložený? Není problém, máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaný hermelín