Suroviny
- droždí 10 g
- cukr krupice 1/2 lžičky
- hladká mouka 300 g + na podsypání
- voda (teplá) 200 ml
- olivový olej (+ na pokapání před pečením) 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- sůl (vločková, na posypání)
Postup přípravy
- Ve větší míse rozdrobte droždí a smíchejte ho s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. Přidejte hladkou mouku, teplou vodu, olivový olej, změklé máslo a sůl. Hnětením zadělejte těsto, ideální je použít robot a těsto zadělat hnětacím hákem. Mísu s těstem dejte na teplé místo, zakryjte ho utěrkou a nechte vykynout.
- Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 6 dílů. Každý vytvarujte do tvaru ducha a ostrým nožem vytvořte oči a ústa. Duchy přendejte na plech a nechte je ještě asi 20 minut dokynout. Troubu dejte předehřát na 200 stupňů.
- Duchy lehce pokapejte olivovým olejem a posypte vločkovou solí. Pečte zhruba 10 minut a pak je nechte zchladnout na kovové mřížce.
Na pečení se vám bude hodit výsuvný obdélníkový plech Guardini z řady Gardenia, který je extrémně univerzální – díky variabilním rozměrům je ideální pro pečení ve standardních nebo XXL formátech, aby uspokojil celou rodinu. Nadchne také kvalitou a nepřilnavým povrchem, který zaručí perfektní výsledky pečení a snadné čištění. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.
Pokud hledáte jednodušší variantu pečiva, zkuste chlebové placky naan s česnekem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE