Svatava Vašková pro Kulinaria.cz

Kynuté houstičky ve tvaru dýně – dokonalá příloha na halloweenskou hostinu

Moje hodnocení
1x

Dýně k halloweenským oslavám neoddělitelně patří. A není důvod, proč by se neměla objevit i na slavnostní tabuli. Třeba v podobě rozkošných kynutých houstiček.

5 porcí
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve v zadělávací míse rozdrobte čerstvé droždí a přidejte krupicový cukr. Ruční metlou třete do doby, než se vytvoří řídká kašička. K ní přidejte hladkou mouku, rozšlehané vejce, teplou (ne vroucí) vodu a sůl. Vše zhruba 3 minuty hněťte a následně přidejte sádlo. Dál těsto zadělávejte přibližně 10 minut. Hotové těsto nechejte kynout asi 60 minut.
  2. Dokynuté těsto přendejte na vál a rozdělte na 5 dílů. Z každého vytvořte bochánek, který pomocí provázků vytvarujte jako dýni. Provázky příliš neutahujte, protože housky musí dokynout ještě 15 minut, čímž získají požadovaný tvar dýně. Troubu dejte předehřát na 190 stupňů.
  3. Vykynuté houstičky před pečením potřete rozšlehaným žloutkem, přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Pak je nechte zchladnout na drátěné mřížce, zbavte provázků a dozdobte slanou tyčinkou jako stopkou.

Na pečení se vám bude hodit výsuvný obdélníkový plech Guardini z řady Gardenia, který je extrémně univerzální – díky variabilním rozměrům je ideální pro pečení ve standardních nebo XXL formátech, aby uspokojil celou rodinu. Nadchne také kvalitou a nepřilnavým povrchem, který zaručí perfektní výsledky pečení a snadné čištění. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Domácí pečivo je vždycky dobrý nápad. Zkuste třeba jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková pro Kulinaria.cz


Přečtěte si také

Recepty