Suroviny
- droždí 15 g
- cukr krupice 1 lžíce
- voda (teplá) 130 ml
- hladká mouka 300 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 lžička
- sádlo 50 g
- žloutek (na pomašlování) 1 ks
- olej (a provázek na tvarování)
- tyčinka (slaná, na ozdobu)
Postup přípravy
- Nejprve v zadělávací míse rozdrobte čerstvé droždí a přidejte krupicový cukr. Ruční metlou třete do doby, než se vytvoří řídká kašička. K ní přidejte hladkou mouku, rozšlehané vejce, teplou (ne vroucí) vodu a sůl. Vše zhruba 3 minuty hněťte a následně přidejte sádlo. Dál těsto zadělávejte přibližně 10 minut. Hotové těsto nechejte kynout asi 60 minut.
- Dokynuté těsto přendejte na vál a rozdělte na 5 dílů. Z každého vytvořte bochánek, který pomocí provázků vytvarujte jako dýni. Provázky příliš neutahujte, protože housky musí dokynout ještě 15 minut, čímž získají požadovaný tvar dýně. Troubu dejte předehřát na 190 stupňů.
- Vykynuté houstičky před pečením potřete rozšlehaným žloutkem, přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Pak je nechte zchladnout na drátěné mřížce, zbavte provázků a dozdobte slanou tyčinkou jako stopkou.
Na pečení se vám bude hodit výsuvný obdélníkový plech Guardini z řady Gardenia, který je extrémně univerzální – díky variabilním rozměrům je ideální pro pečení ve standardních nebo XXL formátech, aby uspokojil celou rodinu. Nadchne také kvalitou a nepřilnavým povrchem, který zaručí perfektní výsledky pečení a snadné čištění. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.
Kynuté houstičky ve tvaru dýně Zdroj: Svatava Vašková pro Kulinaria.cz
Domácí pečivo je vždycky dobrý nápad. Zkuste třeba jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE