Listové těsto - máslové těsto:
- máslo 250 g
- polohrubá mouka 75 g
Listové těsto - vodové těsto:
- hladká mouka 200 g
- polohrubá mouka 50 g
- žloutek 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
- ocet 1 lžíce
- voda 125 ml
- vejce (na potření) 1 ks
Náplň:
- smetana ke šlehání (31%) 500 ml
- maliny asi 2 lžíce + na dozdobení
- moučkový cukr
Postup přípravy:
- Máslo nakrájejte na malé kousky a propracujte s prosátou moukou. Z těsta vytvořte čtverec o rozměru 10×10 cm a uložte ztuhnout do chladu – tzv. máslové těsto.
- Hladkou a polohrubou mouku prosejte, přidejte žloutek, sůl, ocet a vodu. Propracujte v hladké nelepivé těsto – tzv. vodové těsto.
- Vodové těsto rozválejte do tvaru kříže tak, aby střed zůstal silnější. Do středu položte ztuhlý máslový čtverec a cípy vodového těsta ho zabalte.
- Poté vyválejte na plát o rozměru 30×40 cm a z obou stran přeložte na čtvrtiny. Přikryjte ho fólií a nechte 20 minut odležet. Pak těsto znovu rozválejte na plát velký 30×40 cm, kraje přeložte směrem dovnitř a složte na třetiny. Znovu nechte 20 minut odležet. Poté rozválejte na stejně velký plát a přeložte na čtvrtiny.
- Složené těsto rozkrojte na poloviny, samostatně je zabalte do fólie a uložte do chladu, nejlépe do druhého dne. Po odležení opět rozválejte na plát. Rozkrájejte na 12 proužků cca 30 cm dlouhých. Potřete rozšlehaným vejcem a poté natočte na trubičky. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 200 °C asi 30 minut.
- Po upečení nechte trubičky krátce vychladnout a poté je sundejte z plechu. Druhou polovinu těsta zpracujte stejným způsobem.
- Smetanu vyšlehejte dotuha a ochuťte rozmačkanými malinami. Cukrářský sáček s řezanou trubičkou naplňte ochucenou šlehačkou a plňte hotové trubičky. Ozdobte malinou a pocukrujte.
Další tip na famózní letní dezert? Pusťte si videorecept na tyto rozkošné Pavlovy.
Kompletní recept najdete ZDE: Mini Pavlova s čerstvým ovocem
Nebo zkuste jiné moučníky a dezerty: