Korpus:
- máslové sušenky 200 g
- máslo (množství upravte dle typu sušenek) cca 36 g
Krém:
- lučina (smetanová) 360 g (3 balení)
- vejce (vel. M) 2 ks
- zakysaná smetana (16%) 45 g
- smetana ke šlehání (33%) 30 g
- cukr krystal 30 g
- pudrový cukr (nebo moučkový) 25 g
- hladká mouka 2 g
- sůl 1 špetka
- vanilkový lusk (zrníčka) 5cm kousek
- ovoce (na ozdobu)
Tipy před začátkem:
- Nechte všechny suroviny odležet při pokojové teplotě alespoň 3 hodiny, aby se krém při pečení nesrazil.
- Volte kvalitní máslové sušenky – rozdíly mezi značkami jsou značné a ovlivní výslednou chuť i konzistenci korpusu.
- Troubu nastavte na horní a dolní ohřev, žádný horkovzduch – cheesecake se tak peče šetrněji.

Postup přípravy:
- Nechte všechny chlazené suroviny na krém (lučinu, vejce, zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání) odstát při pokojové teplotě minimálně 3 hodiny. Zajistíte tím hladký, nesražený krém.
- Na dno dortové formy o průměru 19 cm přiskřípněte čtverec pečicího papíru. Z alobalu odstřihněte tři dlouhé obdélníky a zabalte jimi dno a boky formy tak, aby z každé strany přesahovaly alespoň o 8 cm. Alobal pevně přitlačte – slouží jako ochrana při pečení ve vodní lázni.
- Příprava korpusu: Rozmixujte sušenky najemno a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Směs vysypte do formy a pomocí malé mističky nebo skleničky rovnoměrně utlačte – nejprve na dno a poté vytvořte boky korpusu do výšky cca 2 cm. Nedělejte boky příliš vysoké, raději více utlačte spodní vrstvu.
- Na zpevnění korpusu vyberte jednu ze dvou možností – korpus vložte na 30 minut do mrazničky, nebo jej předpečte 10 minut při 175 °C (horkovzduch) a pak nechte zcela vychladnout.
- Příprava krému: Do mísy robota vložte lučinu a šlehejte 3 minuty na střední rychlost. V polovině setřete stěrkou boky mísy. V jiné misce smíchejte oba cukry, mouku a sůl a směs přidejte ke krému. Znovu šlehejte 2 minuty. Poté postupně přidávejte vejce – vždy po jednom, a vždy po přidání promíchejte. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, po minutě šlehání smetanu ke šlehání a nakonec vanilku. Od této fáze šlehejte už jen na nízkou rychlost.
- Rošt položte do spodní třetiny trouby. Do trouby vložte hlubokou pánev, do které se vejde dortová forma. Předehřejte troubu na 160 °C (horní + dolní ohřev, bez horkovzduchu). Do menšího hrnce dejte vařit cca 1 l vody.
- Plnění formy a vodní lázeň: Krém nalijte do připraveného korpusu. Povrch uhlaďte nožem, případné bublinky propíchněte. Formu vložte doprostřed pánve a do pánve opatrně nalijte vařící vodu do výšky cca 1/3 formy (ne výše než alobal). Okamžitě troubu zavřete.
- Pečte 25 minut při 160 °C. Poté snižte teplotu na 135 °C a pečte dalších 15 minut. Cheesecake by měl mít ztuhlý povrch, okraje pevné, střed jemně se třesoucí. Po dopečení nechte koláč dalších 15 minut v troubě s otevřenými dvířky.
- Cheesecake opatrně vybalte z alobalu a nechte při pokojové teplotě 1,5 hodiny odpočívat ve formě. Poté zakryjte fólií a dejte minimálně na 8 hodin (nejlépe přes noc) do lednice.
- Po vychlazení objeďte obvod koláče tenkým nožem a odstraňte bok formy. Cheesecake můžete nechat na podložce nebo pomocí plastových karet přesunout na servírovací podnos. Před podáváním můžete cheesecake ozdobit sezónním ovocem. Krájejte ostrým nožem – ideálně teplým, který nechá krém jemně „tát“ a řezy budou čisté.

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple dezert, který se rozplyne na jazyku Zdroj: se souhlasem Lubojatzky Couple
Zdroj: Lubojatzky Couple + Miele
Na vlastní New York cheesecake máme i videorecept, tak mrkněte!
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake
Nebo mrkněte na další cheesecakové recepty: