redakce Prima FRESH

Smetanový New York cheesecake od Lubojatzky Couple – dezert, který se rozplyne na jazyku

Moje hodnocení
3x

Hledáte recept na ikonický New York style cheesecake, který bude dokonale krémový, jemný a s křupavým sušenkovým korpusem? Pak sáhněte po osvědčeném receptu od Pavlíny Lubojatzky a jejího manžela Martina, známého kuchařského dua. Vyzkoušeli za vás různé kombinace surovin i technik a přinášejí vám výsledek, který si zamilujete hned při prvním soustu. A vy si díky jejich návodu zvládnete připravit cheesecake jako z nejlepší cukrárny – přímo u vás doma.

12 porcí
120 minut
americká

Korpus:

Krém:

Tipy před začátkem:

  • Nechte všechny suroviny odležet při pokojové teplotě alespoň 3 hodiny, aby se krém při pečení nesrazil.
  • Volte kvalitní máslové sušenky – rozdíly mezi značkami jsou značné a ovlivní výslednou chuť i konzistenci korpusu.
  • Troubu nastavte na horní a dolní ohřev, žádný horkovzduch – cheesecake se tak peče šetrněji.

Postup přípravy:

  1. Nechte všechny chlazené suroviny na krém (lučinu, vejce, zakysanou smetanu a smetanu ke šlehání) odstát při pokojové teplotě minimálně 3 hodiny. Zajistíte tím hladký, nesražený krém.
  2. Na dno dortové formy o průměru 19 cm přiskřípněte čtverec pečicího papíru. Z alobalu odstřihněte tři dlouhé obdélníky a zabalte jimi dno a boky formy tak, aby z každé strany přesahovaly alespoň o 8 cm. Alobal pevně přitlačte – slouží jako ochrana při pečení ve vodní lázni.
  3. Příprava korpusu: Rozmixujte sušenky najemno a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Směs vysypte do formy a pomocí malé mističky nebo skleničky rovnoměrně utlačte – nejprve na dno a poté vytvořte boky korpusu do výšky cca 2 cm. Nedělejte boky příliš vysoké, raději více utlačte spodní vrstvu.
  4. Na zpevnění korpusu vyberte jednu ze dvou možností – korpus vložte na 30 minut do mrazničky, nebo jej předpečte 10 minut při 175 °C (horkovzduch) a pak nechte zcela vychladnout.
  5. Příprava krému: Do mísy robota vložte lučinu a šlehejte 3 minuty na střední rychlost. V polovině setřete stěrkou boky mísy. V jiné misce smíchejte oba cukry, mouku a sůl a směs přidejte ke krému. Znovu šlehejte 2 minuty. Poté postupně přidávejte vejce – vždy po jednom, a vždy po přidání promíchejte. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, po minutě šlehání smetanu ke šlehání a nakonec vanilku. Od této fáze šlehejte už jen na nízkou rychlost.
  6. Rošt položte do spodní třetiny trouby. Do trouby vložte hlubokou pánev, do které se vejde dortová forma. Předehřejte troubu na 160 °C (horní + dolní ohřev, bez horkovzduchu). Do menšího hrnce dejte vařit cca 1 l vody.
  7. Plnění formy a vodní lázeň: Krém nalijte do připraveného korpusu. Povrch uhlaďte nožem, případné bublinky propíchněte. Formu vložte doprostřed pánve a do pánve opatrně nalijte vařící vodu do výšky cca 1/3 formy (ne výše než alobal). Okamžitě troubu zavřete.
  8. Pečte 25 minut při 160 °C. Poté snižte teplotu na 135 °C a pečte dalších 15 minut. Cheesecake by měl mít ztuhlý povrch, okraje pevné, střed jemně se třesoucí. Po dopečení nechte koláč dalších 15 minut v troubě s otevřenými dvířky.
  9. Cheesecake opatrně vybalte z alobalu a nechte při pokojové teplotě 1,5 hodiny odpočívat ve formě. Poté zakryjte fólií a dejte minimálně na 8 hodin (nejlépe přes noc) do lednice.
  10. Po vychlazení objeďte obvod koláče tenkým nožem a odstraňte bok formy. Cheesecake můžete nechat na podložce nebo pomocí plastových karet přesunout na servírovací podnos. Před podáváním můžete cheesecake ozdobit sezónním ovocem. Krájejte ostrým nožem – ideálně teplým, který nechá krém jemně „tát“ a řezy budou čisté.

Zdroj: Lubojatzky Couple + Miele

Na vlastní New York cheesecake máme i videorecept, tak mrkněte!

Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake

Nebo mrkněte na další cheesecakové recepty:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty