Korpus
- máslo (pokojové teploty) 220 g
- cukr krupice 250 g
- vejce (velká) 2 ks
- žloutek 2 ks
- vanilkový extrakt 1 lžíce
- citronová kůra (chemicky neošetřená) z 1 citronu
- citronová šťáva ze 2 citronů
- hladká mouka 300 g + na obalení jahod
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- podmáslí 220 ml
- jahody 1 hrnek
Citronový pudink
- žloutek 4 ks
- cukr krupice 70 g
- citronová šťáva 70 ml
- máslo (pokojové teploty) 50 g
- citronová kůra (chemicky neošetřená) ze 2 citronů
Jahodový krém
- máslo (pokojové teploty) 280 g
- moučkový cukr 400 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- jahodové pyré 3 lžíce

Postup přípravy
- Nejprve připravte citronový pudink, aby vychladl. Všechny ingredience vložte do žáruvzdorné misky, postavte nad hrnec s vroucí vodou a za stálého míchání metličkou uvařte hladký pudink. Odstavte a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkala povrchu pudinku (díky tomu se na povrchu nevytvoří tuhý škraloup). Nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C a dvě formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny. Po jednom zapracujte do směsi vejce a žloutky. Poté vmíchejte vanilkový extrakt, citronovou šťávu a kůru.
- V jiné míse smíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Suché přísady přidávejte střídavě s podmáslím do máslové směsi. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte nakrájené jahody, které předtím něžně promíchejte s troškou hladké mouky.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do dvou forem a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 30 minut. Otestujte špejlí. Po upečení nechte korpusy zcela vychladnout.
- Na krém dejte máslo a cukr do mísy a šlehejte, dokud se nevytvoří hladká a nadýchaná pěna. Poté přidejte vanilkový extrakt, jahodové pyré a znovu dobře vyšlehejte. Krém přesuňte do cukrářského sáčku.
- Jahodový krém rozetřete po okraji prvního korpusu, jako byste dělali hradbu. Doprostřed rozetřete citronový krém a přiklopte druhým korpusem. Zbylým krémem potřete vrchní část a boky dortu. Ozdobte čerstvými jahodami a plátky citronu.
Vyzkoušejte také jahodový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jahodový koláč