Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Moje hodnocení
0x

Objevte chuť tradiční polské speciality z Lublinska. Cebularz jsou nadýchané kynuté koláče, na kterých se dozlatova upeče cibule s celým mákem. Připravte si je doma – jsou skvělé teplé i studené, samotné nebo jako příloha.

8 porcí
120 minut
polská

Suroviny

Náplň

Trocha historie

Cebularz pochází z východopolského města Lublin a jeho okolí. Receptura sahá až do 19. století, kdy ji do místní kuchyně přinesla židovská komunita. Díky jednoduchým surovinám – mouce, cibuli a máku – se stal oblíbeným a dostupným jídlem pro všechny vrstvy obyvatel. Dnes má cebularz status chráněného zeměpisného označení EU a je symbolem regionální gastronomie Lublinska.

Postup přípravy

  1. Rozpusťte droždí s cukrem ve vlažném mléce a nechte vzejít kvásek.

  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, olej a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout 1 hodinu, dokud zdvojnásobí objem.

  3. Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli na kostičky. Orestujte ji na oleji nebo sádle lehce dozlatova, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Vmíchejte mák.

  4. Vykynuté těsto rozdělte na 6–8 dílů, z každého vytvarujte placku silnou asi 1 cm. Položte je na plech s pečicím papírem.

  5. Placky potřete trochou oleje, navrch rovnoměrně rozložte cibulovo-makovou směs.

  6. Nechte ještě 15 minut kynout, mezitím předehřejte troubu na 200 °C.

  7. Pečte 15–20 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Cebularz chutná výborně ještě teplý k polévce, ale klidně ho vezměte i jako svačinu na cesty.

Tipy na české variace

Pokud chcete recept trochu počeštit, zkuste tyto nápady:

  • S olomouckými tvarůžky: drobné kostičky sýra promíchejte s cibulí a mákem, vznikne pikantní varianta.

  • S kmínem: místo máku posypte koláče před pečením celým kmínem pro tradiční českou chuť.

  • Se škvarky: vmíchejte do cibulové směsi hrst nasekaných škvarků, koláče budou výraznější a sytější.

  • S modrým sýrem: část cibule smíchejte s nastrouhaným niva sýrem, mák v tomto případě klidně vynechejte.

  • Bylinková variace: přidejte do náplně čerstvou majoránku nebo tymián.

Vyzkoušejte také alsaský cibulový koláč podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Alsaský cibulový koláč

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů