Těsto:
- polohrubá mouka 500 g
- droždí 30 g
- cukr krupice 1 lžíce
- mléko (vlažné) 250 ml
- vejce 2 ks
- sůl 1 lžička
Zelí:
Postup přípravy:
Do mísy nasypte část mouky, uprostřed vytvořte důlek, do kterého rozdrobte droždí, přisypte cukr a zalijte polovinou mléka, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Jakmile nakyne, přidejte zbylé mléko, mouku, vejce, sůl a vypracujte těsto, které necháte v teple kynout do dvojnásobného množství.
Mezitím v hrnci opečte nakrájenou cibuli, přidejte scezené zelí, oslaďte, osolte a dle potřeby dochuťte octem. Podlijte mírně vodou, zamíchejte, přikryjte poklicí a nechte dusit na mírném ohni. Jakmile je zelí téměř měkké, zahustěte ho nastrouhanou bramborou a krátce povařte. Nechte vychladnout.
Vykynuté těsto vypracujte a vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 1 cm. Rozdělte na 9 čtverců. Do středu každého naneste zelnou směs a pevně uzavřete.
Pekáček vymažte rozpuštěným sádlem a těsně vedle sebe do něj vyskládejte připravené buchty. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte kmínem a pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Když už to máme ten podzim, určitě se bude hodit nějaká hřejivá polévka. Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá zelňačka s klobásou