Těsto
- hladká mouka 300 g + na podsypání
- cukr krupice 3 lžíce
- sůl 1 lžička
- sušené droždí 2 a 1/4 lžičky (6,5 g)
- máslo 45 g
- mléko 60 ml
- voda 120 ml
- vejce (velké) 1 ks
Náplň
- sušený česnek 1 lžička
- čedar (nastrouhaný) 250 g
- strouhaný parmazán 60 g
Postup přípravy
- Ve velké míse dobře promíchejte mouku, cukr, sůl a droždí.
- V kastrůlku nebo v mikrovlnce zahřejte máslo, mléko a vodu, až se máslo rozpustí. Směs by měla mít zhruba tělesnou teplotu. Pak ji vlijte k mouce, přidejte vejce a promíchejte. Je-li třeba, přidejte víc mouky, až vznikne měkké těsto, které utvoří hroudu.
- Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a hněťte ho, až bude pružné a hladké. Na zkoušku můžete vzít kousek těsta a roztáhnout ho, když se vytvoří tenká blanka, je těsto v pořádku. Nechte ho pak v přikryté míse odpočívat asi 10minut.
- Těsto rozválejte na obdélník zhruba 35 x 25 cm a posypte ho sušeným česnekem, pak nastrouhaným sýrem a cibulkou. Po delší straně pevně stočte obdélník těsta do rolády.
- Ostrým nožem rozkrojte roládu po délce na půl, ale nedokrojte ji. Teď překládejte střídavě půlky těsta přes sebe, až vznikne jakýsi cop. Ten pak opatrně přesuňte na plech nebo do formy. Na teplém místě nechte pletenec kynout asi hodinu, až těsto nabude (můžete nechat kynout i v troubě předehřáté na cca 50 °C a pak vypnuté.)
- Troubu předehřejte na 180 °C, vložte pletenec a pečte ho zhruba 20 minut, až hezky zezlátne a sýr se roztaví. Podávejte teplý, nakrájený na plátky.
Sýrový pletenec z kynutého těsta Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte i další recepty na domácí pečivo