Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Moje hodnocení
0x

Jemná, voňavá a noblesní. Kombinace srnčí kýty, kachních jater, bylinek a portského vína tvoří dokonale vyváženou paštiku, která se skvěle hodí na slavnostní stůl i jako luxusní předkrm. Podávejte ji na křupavém toustu s brusinkami a vychutnejte si podzimní lahůdku, která vás okouzlí svou hloubkou chutí.

10 porcí
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Kachní játra rychle orestujte na pánvi se slaninou a dejte stranou.
  2. Srnčí kýtu opečte na másle, přidejte česnek, bylinky a koření, podlijte portským vínem a duste doměkka.
  3. Po zchladnutí maso i s játry a slaninou umelete. Přidejte vejce a nasekané mandle.
  4. Směsí naplňte formu nebo skleničky, vložte do pekáčku s vodou a pečte pomalu při 80–90 °C asi 90 minut.
  5. Po vychladnutí paštiku zalijte směsí želatiny a portského vína a uložte alespoň na 3 hodiny do lednice.
  6. Tousty vykrojte pomocí skleničky, potřete paštikou a dozdobte brusinkami, rozmarýnem nebo mandlemi.
PRIMA TIP: Portské můžete nahradit i sladším červeným vínem nebo sherry – paštika tak získá jiný, ale neméně delikátní charakter.

Paštika – ve francouzské a belgické gastronomii jeden z nejrafinovanějších předkrmů, který ale bez velkých obtíží připravíte i doma, navíc svému „paté“ můžete dodat i nezaměnitelný ráz podle svých osobních chutí a preferencí. Na paštiku se často využívá kuchyňsky jinak obtížně zpracovatelné maso vnitřností, kterým pak výslednou chuť vtiskne především použité koření a kombinace dalších ingrediencí. „Proto jsem k prvnímu chodu ukázkového menu – kachní paštice volila šťavnaté bílé Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink vlašský 2024, pozdní sběr,  které lépe vyzdvihuje jemnou chuť paštiky a v kombinaci s použitým kořením vytváří výrazný chuťový charakter,” říká sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club Denisa Kolaříková.

Vyzkoušejte také paštiku z kuřecích jater s mandlemi a pomerančem podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů