Suroviny
- kachní játra 200 g
- červené portské víno 200 ml
- srnčí kýta 300 g
- máslo
- slanina 200 g
- vejce 2 ks
- loupané mandle 200-300 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- česnek 1 stroužek
- divoké koření (směs drceného koření – nové koření, pepř, jalovec, bobkový list, muškátový květ)
- želatina (prášková)
Postup přípravy
- Kachní játra rychle orestujte na pánvi se slaninou a dejte stranou.
- Srnčí kýtu opečte na másle, přidejte česnek, bylinky a koření, podlijte portským vínem a duste doměkka.
- Po zchladnutí maso i s játry a slaninou umelete. Přidejte vejce a nasekané mandle.
- Směsí naplňte formu nebo skleničky, vložte do pekáčku s vodou a pečte pomalu při 80–90 °C asi 90 minut.
- Po vychladnutí paštiku zalijte směsí želatiny a portského vína a uložte alespoň na 3 hodiny do lednice.
- Tousty vykrojte pomocí skleničky, potřete paštikou a dozdobte brusinkami, rozmarýnem nebo mandlemi.
PRIMA TIP: Portské můžete nahradit i sladším červeným vínem nebo sherry – paštika tak získá jiný, ale neméně delikátní charakter.
Paštika – ve francouzské a belgické gastronomii jeden z nejrafinovanějších předkrmů, který ale bez velkých obtíží připravíte i doma, navíc svému „paté“ můžete dodat i nezaměnitelný ráz podle svých osobních chutí a preferencí. Na paštiku se často využívá kuchyňsky jinak obtížně zpracovatelné maso vnitřností, kterým pak výslednou chuť vtiskne především použité koření a kombinace dalších ingrediencí. „Proto jsem k prvnímu chodu ukázkového menu – kachní paštice volila šťavnaté bílé Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink vlašský 2024, pozdní sběr, které lépe vyzdvihuje jemnou chuť paštiky a v kombinaci s použitým kořením vytváří výrazný chuťový charakter,” říká sommelierka značky Víno Mikulov Sommelier Club Denisa Kolaříková.
Vyzkoušejte také paštiku z kuřecích jater s mandlemi a pomerančem podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou