Suroviny
- kachní játra (či kachní maso z pečené kachny) 400 g
- bílá cibule (menší) 1 ks
- slanina (prorostlá) 50 g
- sladká smetana (12%) 50 ml
- kachní sádlo 1 lžíce
- saturejka (čerstvé nebo sušené) snítka
- muškátový oříšek špetka
- bílý pepř špetka
- sůl špetka
- portské víno 2 lžíce
Čepice z portského vína
- sádlo 3 lžíce
- červený rybíz (nebo jiné drobné ovoce)
- portské víno 3 lžíce
- sekané mandle (volitelné) 1 lžíce
Postup přípravy
- Omytá a osušená játra nakrájejte na menší kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stejně tak i slaninu.
- Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli, slaninu a nechte trochu zhnědnout. Přidejte játra, které orestujte zprudka, tak aby nebyla uvnitř ztvrdlá, ale ještě hezky růžová.
- Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Poté dejte játra do vyšší misky, přidejte smetanu, portské víno, koření. Pomocí tyčového mixéru umixujte do hladkého krému. Poté paštiku vložte do skleničky tak, aby nebyla úplně vrchovatá a bylo v ní ještě místo.
- Nakonec připravte čepici. Sádlo rozehřejte v rendlíku tak, aby se úplně rozpustilo. Přidejte omytý červený rybíz, případně i mandle, nechte chvilku zatáhnout.
- Poté odstavte z plotny a nechte chvíli vychladnout, až pak přilejte portské víno a zamíchejte. Nalejte do skleničky na paštiku, až je plná po okraj.
- Nechte vychladnout a sklenici uzavřete. Uchovávejte v chladnu. Podávejte např. na topince nebo na celozrnném toustovém chlebu.
PRIMA TIP: Výborné recepty na křupavé topinky, bruschetty či tousty