Hranolky
- filet z kapra ( bez kostí) 800 g
- hladká mouka 6 lžic
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- bílý pepř (mletý) 1 lžička
- rostlinný olej ( na smažení) asi 1 litr
- sůl
- citron (k podávání)
Tatarka
- šalotka (nasekaná ) 1 ks
- domácí majonéza 4-5 vrchovatých lžic
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- kapary (nasekané ) 1 lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- hladkolistá petržel (nasekaná ) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý)
Smetanový dip
- zakysaná smetana (30 %) 300 g
- citron 1 ks
- kopr (čerstvý ) 1 velká snítka
- cukr
- sůl
Postup přípravy
- Kapří hranolky: V hlubokém hrnci rozpalte litr oleje, měl by mít zhruba 190 °C a dosahovat do výšky asi 6 cm, je třeba, aby byly kousky kapra při smažení zcela ponořené. Můžete použít také fritézu.
- Na filetech ponechte kůži a pokrájejte je na proužky asi 2 cm široké. Hladkou mouku smíchejte s paprikou, pepřem a asi lžičkou soli. Nakrájenou rybu pak ve směsi obalte a přebytečnou mouku oklepejte. Obalené ryby postupně smažte v rozpáleném oleji, bude to trvat asi 2 minuty, záleží na velikosti kousků kapra. Pokud používáte na smažení hrnec, smažte ryby radši po menších dávkách.
- Usmažené kousky ryb odkládejte na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku, a co nejdříve podávejte. Ideální přílohou je domácí tatarka, smetanový dip a pečivo. Harnolky nezapomeňte osolit, můžete je také pokapat citronovou šťávou.
- Tatarka: Všechny ingredience na tatarku dejte do misky a smíchejte. Nezapomeňte tatarku chvíli nechat odležet v lednici.
- Smetanový dip: Kopr nasekejte najemno, promíchejte se zakysanou smetanou. Vše dochuťte solí, trochou citronové šťávy a kůry, a špetkou cukru.