Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Kapří hranolky se dvěma dipy
Křupavé kapří hranolky se dvěma dipy k namáčení
Většina z nás si kapra dává pouze jeden den v roce. Ale když někde narazíme na dokřupava usmažené kapří hranolky, málokdo téhle jihočeské lahůdce odolá. Je totiž neodolatelná :)
do 1 hodiny
5 porcí
Všechny díly pořadu Hrdina kuchyně najdete v odkazu:
Odkaz
Suroviny (5 porcí)
Hranolky:
- kapří filety bez kostí 800 g
- hladká mouka 6 lžic
- sladká mletá paprika 1 lžíce
- bílý mletý pepř 1 lžička
- rostlinný olej na smažení asi 1 litr
- Sůl
- citron k podávání
Tatarka:
- nasekaná šalotka 1 ks
- domácí majonéza 4-5 vrchovatých lžic
- Worcestrová omáčka 1 lžíce
- nasekané kapary 1 lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- dijónská hořčice 1 lžička
- nasekaná hladkolistá petržel 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Smetanový dip:
- zakysaná smetana (30 %) 300 g
- Citron 1 ks
- čerstvý kopr 1 velká snítka
- Cukr
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kapří hranolky: V hlubokém hrnci rozpalte litr oleje, měl by mít zhruba 190 °C a dosahovat do výšky asi 6 cm, je třeba, aby byly kousky kapra při smažení zcela ponořené. Můžete použít také fritézu.
- Na filetech ponechte kůži a pokrájejte je na proužky asi 2 cm široké. Hladkou mouku smíchejte s paprikou, pepřem a asi lžičkou soli. Nakrájenou rybu pak ve směsi obalte a přebytečnou mouku oklepejte. Obalené ryby postupně smažte v rozpáleném oleji, bude to trvat asi 2 minuty, záleží na velikosti kousků kapra. Pokud používáte na smažení hrnec, smažte ryby radši po menších dávkách.
- Usmažené kousky ryb odkládejte na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku, a co nejdříve podávejte. Ideální přílohou je domácí tatarka, smetanový dip a pečivo. Harnolky nezapomeňte osolit, můžete je také pokapat citronovou šťávou.
- Tatarka: Všechny ingredience na tatarku dejte do misky a smíchejte. Nezapomeňte tatarku chvíli nechat odležet v lednici.
- Smetanový dip: Kopr nasekejte najemno, promíchejte se zakysanou smetanou. Vše dochuťte solí, trochou citronové šťávy a kůry, a špetkou cukru.