10 nápadů, jak připravit kapra a pstruha

10 nápadů, jak připravit kapra a pstruha Foto:
10 nápadů, jak připravit kapra a pstruha
Foto: Thinkstock

Je velká škoda, jak málo ve svých kuchyních připravujeme sladkovodní ryby. Přitom tradice je v Čechách obrovská a rybníkářství zde má dlouhou historii. A protože právě nastal čas výlovu rybníků, máme pro vás pár nápadů, jak připravit kapra a pstruha.

Kapr je v Čechách vyloženě tradiční ryba, bohužel většina Čechů si tuto rybu dopřává pouze jednou ročně, na Vánoce. Ale je to škoda, nenechte se zmást pověstí, že kapří maso není kvalitní. Velmi záleží na způsobu jeho chovu a například třeboňský kapr má skutečně velmi delikátní chuť, které je docíleno tím, že soustavou třeboňských rybníků voda protéká, tudíž nehrozí "bahnitá" chuť. Navíc jsou kapři dokrmováni jen z malé části, a díky přirozené stravě je jejich maso velmi chutné.

Oproti tomu je pstruh ryba divoká, žijící v potocích a jeho maso je velmi jemné a pevné. Zatímco kapří maso snese i výraznější dochucení a nevšední úpravy, maso ze pstruha si nejlépe vychutnáte v nejjednodušší úpravě – grilované nebo pečené jen s minimem koření.

Využijte období, kdy je český kapr a pstruh k mání v nejlepší formě a vyzkoušejte nějakou novou úpravu, stojí to za to!

Vybírejte z nových a originálních receptů na přípravu našich sladkovodních ryb:

Recept

Sezamový kapr Foto:

Sezamový kapr

Dopřejte si kapra nejen o Vánocích. Naložte tuto sladkovodní pochoutku do sezamu, zázvoru a sójové omáčky a budete překvapeni, jak skvěle to zafunguje.

Recept

Kapr s bramborovým salátem Foto:

Kapr s bramborovým salátem

Vánoční klasika na kterou nedá většina českých rodin dopustit: Smažený kapr s bramborovým salátem. Připravujete štědrovečerní večeři stejně jako šéf Zdeněk Pohlreich?

Recept

Bylinkový kapr s hlívou v alobalu  Foto:

Bylinkový kapr s hlívou v alobalu

Kapr je tradiční česká ryba, kterou většina národa na talíři potká pouze na Vánoce. Ale je to škoda, kaprovi sluší i jiné úpravy než smažení v trojobalu. Zkuste to...

Recept

Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice  Foto:

Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice

Kapra většina z nás jí pouze jednou ročně a to smaženého na Vánoce. Což je škoda, protože kapra můžete připravit na spoustu způsobů, které jsou velmi chutné. Trochu...

Recept

Polévka z kapra s houbami Foto:

Polévka z kapra s houbami

Polévku z kapra má jistě spousta lidí spojenou s Vánocemi, ale rozhodně stojí za to si ji připravit kdykoliv během roku. A doporučujeme přihodit houby.

Recept

Kapr marinovaný v ryzlinku  Foto:

Kapr marinovaný v ryzlinku

V našich končinách je velmi oblíbenou chuťovkou ryba nakyselo. A není vůbec těžké připravit ji doma. Zkuste Karolínin recept na kapra, který se bude hodit nejen po Vánocích.

Recept

Radegastův kapr Foto:

Radegastův kapr

Nastal čas výlovu rybníků, a právě teď je tedy nejlepší doba na recepty z čerstvého českého kapra. Je škodá dát si ho jen jednou za rok na Vánoce :) Vyzkoušejte výbornou...

Recept

Perkelt z kapra Foto:

Perkelt z kapra

Pochutnáváte si o svátcích pouze na smaženém kaprovi? Využijte toho, že je právě na trhu čerstvý a dejte si malou předpremiéru v novém stylu. Máme pro vás recept...

Recept

Kapr namodro Foto:

Kapr namodro

Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj...

Recept

Pstruh pikant Foto:

Pstruh pikant

Tentokrát pro vás máme lehce pikantní recept na jednu z nejlepších sladkovodních ryb. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek dokonalý.

Recept

Pstruh plněný kuskusovo-špenátovou nádivkou Foto:

Pstruh plněný kuskusovo-špenátovou nádivkou

Díky nádivce už nemusíte k rybě připravovat přílohu. Naplnit můžete i lína, který je podobně jako pstruh masitý a nemá příliš kostí.
Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama