Suroviny
- dršťky (hovězí) 1 kg
- telecí nožičky 2 kg
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- celý pepř 10 kuliček
- vepřové kůže 1 kg
- vepřové sádlo 100 g
- cibule 4 ks
- mletá sladká paprika 3 lžíce
- česnek 4 storužky
- chilli koření (podle chuti)
- drcená majoránka 3 lžíce
- libeček 3 snítky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Dršťky očistěte a zalijte ve velkém hrnci vodou. Jakmile začne vřít, slijte ji, dršťky zalijte novou vodou a opakujte stejný postup zhruba pětkrát, až se dršťky zbaví nepříjemného pachu.
- Mezitím očistěte telecí nožičky, zalijte je ve velkém hrnci vodou a vařte je. Popáté slité dršťky dejte do hrnce k telecím nožičkám, osolte je, přidejte divoké koření a omyté vepřové kůže. Vařte je na mírném stupni doměkka – kůže potřebuje zhruba 1 hodinu, dršťky 1,5 hodiny a nožičky nejméně 2 hodiny.
- Vývar sceďte do jiného hrnce a dršťky a vepřové kůže nakrájejte na nudličky.
- V hrnci rozehřejte sádlo. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Restujte ji na sádle dozlatova, pak osolte. Podle potřeby ji můžete mírně podlít vodou. Aby krásně vynikl tmavý základ, podlijte jej několikrát trochou vody. Vmíchejte papriku. Zalijte vývarem z nožiček a přidejte nakrájené kůže a dršťky. Povařte alespoň 20 minut.
- Dochuťte prolisovaným česnekem, mletým chilli podle chuti, promnutou majoránkou, nadrobno nasekaným libečkem, solí a pepřem.
PRIMA TIP: Trojkombinaci bobkový list, nové koření a pepř se říká divoké koření. Obvykle se míchá v poměru 1:2:5. Přidat můžete i tymián nebo jalovec. Chcete-li dosáhnout masovější chuti polévky, přidejte do cibulového základu 400 g najemno nakrájené hovězí kližky. Osolte ji, zarestujte, přidejte mletou papriku a pokračujte podle receptu.
Vyzkoušejte také výbornou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výborná a zdravá: Dršťková polévka z hlívy ústřičné
ČTĚTE TAKÉ: Důležitá je skvělá chuť, ne příběhy kolem, říká šéfkuchař Jan Punčochář