Karlovarské knedlíky
- veka 300 g
- plnotučné mléko 150 ml
- vejce 4 ks
- hladkolistá petržel 50 g
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl
Plíčky
- cibule 1 ks
- kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel) 200 g
- vepřové plíce 600 g
- vepřový jazyk 400 g
- bobkový list 2 ks
- nové koření 1 lžíce kuliček
- celý pepř 1 lžíce kuliček
- libeček 2 snítky
- hladkolistá petržel 2 snítky
- sůl
Omáčka
- cibule 1 ks
- řepkový olej 2 lžíce
- kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel) 200 g
- hladká mouka 1,5 lžíce
- citrony (chemicky neošetřený) 1 ks
- smetana ke šlehání (33%) 200 ml
- muškátový oříšek 1 špetka
- hladkolistá petržel 50 g
- sůl
Postup přípravy
- KNEDLÍKY: Troubu předehřejte na 170 °C. Veku nakrájejte na kostičky, rozprostřete je na plech a upečte v troubě zhruba 10 minut dozlatova. Pak je přesypte do mísy a zalijte mlékem.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky přimíchejte k namočené vece. Ve velkém hrnci dejte vařit dostatek osolené vody.
- Petrželku nasekejte nadrobno, vmíchejte ji k vece, osolte, přidejte muškátový oříšek a důkladně promíchejte. Po částech lehce zapracujte sníh. Směs rozdělte na dvě poloviny a každou zabalte do potravinářské fólie do tvaru knedlíku. Nožem fólii propíchněte na několika místech, aby v ní nezůstal žádný vzduch. Knedlíky vložte do horké vody, nebo do pařníku do hrnce s vroucí vodou a přiklopte poklicí. Vařte je ve vodě či v páře zhruba 25 minut, až zpevní.
- PLÍČKY S OMÁČKOU: Cibuli oloupejte a rozkrojte napůl. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Plíce a jazyky důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Jazyky vložte do vroucí osolené vody ve velkém hrnci, přidejte rozkrojenou cibuli a kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření a pepř, libeček a snítky petržele. Zavařte 5 minut a sbírejte pěnu na hladině. Pak stáhněte teplotu, hrnec přiklopte a uvařte jazyk pozvolna doměkka. Trvá to zhruba 2,5 hodiny.
- Plíce vložte do studené vody. Zahřívejte k varu, vařte 5 minut, slijte, znovu vložte do studené vody a opět přiveďte k varu. Stejný postup třikrát zopakujte, aby se plíce zbavily všech nečistot. Pak je přidejte k jazykům a uvařte doměkka.
- Jakmile jsou jazyky a plíce měkké, vývar sceďte a uchovejte. Jazyky vložte do studené vody a pak je oloupejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Ve větší pánvi rozehřejte olej s máslem. Orestujte nejprve cibuli dosklovita. Přidejte kořenovou zeleninu a jakmile začne zlátnout, zasypte ji moukou a za stálého míchání vytvořte jíšku. Zalijte vývarem a povařte na středním stupni 30 minut.
- Plíce očistěte od bílých a tvrdých částí. Plíce a jazyk nakrájejte na kostičky. Přidejte je do omáčky. Povařte 5 minut, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a podle chuti citronovou šťávu. Promíchejte, zalijte smetanou, dochuťte solí a muškátovým oříškem a znovu promíchejte.
- Plíčky podávejte s karlovarským knedlíkem posypané nasekanou petrželkou.
Vyzkoušejte také klasické kuře na paprice podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem
Inspirujte se i dalšími recepty od šéfkuchaře Jana Punčocháře