Burgerová omáčka:
- majonéza 4 lžíce
- kečup 5 lžic
- koření na burger (např. Sonnentor) 1 lžička
- zavařené okurky (dle chuti)
- červená cibule 1/2 ks
- sůl (ajurvédská jemná přírodní kamenná)
- pepř černý
Hranolky:
- brambory 1 kg
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
Smažená cizrna:
- cizrna (uvařená, ideálně z plechovky) 230 g
- sezamový olej 1 lžíce
- koření na burger (např. Sonnentor) 1 lžíce
- sůl (ajurvédská jemná přírodní kamenná)
- pepř černý
Na dokončení:
- salát 1/2 ks
- cherry rajčata 1 hrst
- červená cibule 1 ks
- omáčka (připravená vlastní burgerová) 2–3 lžíce
- zavařené okurky (dle chuti)
Postup přípravy:
- Domácí burgerová omáčka: Okurky sceďte a nakrájejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Smíchejte všechny ingredience dohromady a vymíchejte omáčku.
- Burger bowl: Brambory oloupejte a nakrájejte je do tvaru hranolků. Poté je přendejte na pečicí papír a smíchejte s olivovým olejem a solí. Pečte v troubě na 200 °C dozlatova.
- Cizrnu sceďte, propláchněte a nechte okapat. Paličkou na maso ji pak rozdrťte nebo rozmačkejte vidličkou, smíchejte se sezamovým olejem, kořením na burger a trochou soli a smažte na pánvi cca 6–8 minut.
- Omyjte salát a rajčata. Salát natrhejte, rajčata rozkrojte napůl, cibuli a okurky nakrájejte na kolečka. Všechny přísady, včetně připravené omáčky, rozdělte do dvou misek a podávejte.
TIP REDAKCE:
Pokud si chcete na tento recept koupit zásoby koření, soli nebo pepře, podívejte se na nabídku značky Sonnentor. V sortimentu najdete nejen jednodruhové koření jako římský kmín, kurkumu nebo koriandr, ale také směsi jako Ras el hanout nebo speciální ajurvédskou sůl.
Chcete si připravit další dobrotu z cizrny? Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Falafel z cizrny
Nebo se podívejte na jiné cizrnové recepty: