Suroviny
- sterilovaná cizrna 1 plechovka (400 g)
- citronová šťáva 3 lžíce
- sezamová pasta tahini 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sůl 1/2 lžičky
- červená paprika (pečená, nakládaná) 200 g
- extra virgin olivový olej (k podávání)
Postup přípravy
- Slitou cizrnu vložte do mísy s vodou a třete ji, aby se oloupala slupka (nepovinný krok, ale pomáhá vytvořit krémovou strukturu).
- Cizrnu slijte a přendejte ji do kuchyňského robotu. Mixujte ji samotnou, dokud nezíská podobu drobků, a podle potřeby seškrábejte po stranách.
- Přidejte citronovou šťávu, sezamovou pastu tahini, stroužky česneku, sůl a 2-3 kostky ledu. Mixujte asi 5 minut, dokud nevznikne hladká hmota.
- Do kuchyňského robotu ke směsi přidejte pečenou červenou papriku a mixujte, dokud nevznikne krémová hmota.
- Podávejte při pokojové teplotě nebo studené, pokapané olivovým olejem. Jako příloha se hodí chléb pita nebo naan, tortilla chipsy nebo hranolky z čerstvé zeleniny.
PRIMA TIP: Můžete samozřejmě použít i doma uvařenou cizrnu (předem namočenou a uvařenou doměkka se špetkou jedlé sody). Také papriky můžete připravit doma. Dejte je do trouby na plný výkon nebo na gril a opečte je, až slupka zčerná. Poté je nechte v přikryté misce zapařit a spálenou slupku oloupejte.
Vyzkoušejte také extra krémový cizrnový hummus podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Extra jemný domácí hummus z cizrny