Suroviny
- cizrna (černá; např. Bonduelle) 2 plechovky
- rostlinný olej (nebo ghí) 2 lžíce
- cibule 1 ks
- zázvor (najemno nastrouhaný) 2 plné lžičky
- česnek 4 stroužky
- paprička jalapeňo 1 větší ks
- koriandr 2 lžičky
- garam masala 2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- hořčičné semínko (podrcené) 1 lžička
- kurkuma 1 lžička
- rajský protlak 2 lžičky
- krájená rajčata 1 plechovka
- voda (nebo zeleninový vývar) 1 hrnek
- sůl
- citrony (podle chuti)
K podávání:
- koriandr
- rýže basmati
- tortilla (nebo chlebová placka)
Postup přípravy:
- Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli pozvolna osmahněte lehce dozlatova.
- Do hrnce přidejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný nebo najemno nasekaný česnek, najemno nakrájenou chilli papričku (bez semínek), koriandr, garam masalu, římský kmín, hořčici a kurkumu.
- Na mírném stupni míchejte asi minutu. Přidejte protlak, ještě pár sekund míchejte a poté zalijte krájenými rajčaty. Přidejte vodu nebo zeleninový vývar. Osolte a pod pokličkou vařte 30 minut do zhoustnutí.
- Do hrnce přidejte černou cizrnu. Ještě krátce povařte a odstavte z plotny. Podle chuti přidejte trochu citronové šťávy. Podávejte posypané čerstvým koriandrem. Jako přílohu servírujte rýži nebo chlebové placky.
Kdo chce, může si pustit videorecept na pokrm Chana masala s klasickou cizrnou
Kompletní recept najdete ZDE: Chana masala: Indické cizrnové kari s rajčaty
Nebo vyzkoušet některá z dalších indických receptů: