Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Vegetariánské
Vegetariánské
Vaříme lehce
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vegetariánské „skotské“ vejce z hrášku, špenátu a cizrny – dokonalá jarní chuťovka

Vegetariánské „skotské“ vejce z hrášku, špenátu a cizrny

Vegetariánské „skotské“ vejce z hrášku, špenátu a cizrny Zdroj: Vaříme lehce

  • Zavřít
Vegetariánské „skotské“ vejce z hrášku, špenátu a cizrny

Vegetariánské „skotské“ vejce z hrášku, špenátu a cizrny Zdroj: Vaříme lehce

Moje hodnocení
19x

Za skotské vejce se označuje vařené vejce zabalené v mletém mase a osmažené v trojobalu. V tomto případě se vařené vejce ukrývá v zeleninovém kabátku a svou barvou přímo evokuje jaro. Zazáří na slavnostním stole i jako večeře doplněná salátem či pečenou zeleninou.

3 porce
45 minut
Seznam.cz banner

Vejce

  • vejce 3 ks
  • listový špenát 200 g
  • mražený hrášek (nebo čerstvý) 100 g
  • sterilovaná cizrna 200 g
  • česnek 1 stroužek
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • tymián (nebo 1 lžíce nasekané bazalky) 2 snítky
  • sůl
  • sezamová semínka

K podávání

  • řecký jogurt 3 lžíce
  • tabasco (nebo sriracha) pár kapek
  • česnek 1 malý stroužek
  • sůl
  • salát (ředkvičky, cherry rajčata)

KOKO ve varu: Velikonoční skotské vejce s jarními bylinkami Maso

KOKO ve varu: Velikonoční skotské vejce s jarními bylinkami

22
Skotská falafel vejce z cizrny Recepty

Skotská falafel vejce z cizrny

22
Skotská vejce z mletého masa pečená v troubě Recepty

Skotská vejce z mletého masa pečená v troubě

21
Skotské vejce v bylinkové strouhance Recepty

Skotské vejce v bylinkové strouhance

22
Skotská „pštrosí“ vejce Recepty

Skotská „pštrosí“ vejce

22
Skotské vejce Recepty

Skotské vejce

32

Postup přípravy

  1. Vejce vytáhněte 20 až 30 minut předem z lednice, ze spíže je můžete použít rovnou. V menším hrnci uvařte vodu a do vroucí vody opatrně vložte vejce. Vařte je 5 minut. Pak je opatrně vylovte a zchlaďte v rendlíku s ledovou vodou.
  2. Ve větším hrnci uvařte vodu. Povařte v ní 1 až 2 minuty špenátové listy. Vyjměte je děrovanou naběračkou, nechte je v cedníku okapat a pak z nich ještě vymačkejte přebytečnou vodu. Listy dejte do mixéru.
  3. Ve volném hrnci s vroucí vodou povařte hrášek – čerstvému stačí 1 minuta, mražený potřebuje 3 minuty. Hrášek sceďte, zchlaďte v ledové vodě a znovu sceďte. Přidejte ho do mixéru ke špenátu.
  4. Cizrnu sceďte a nechte okapat. Dejte ji do mixéru k zelenině. Přidejte oloupaný česnek nakrájený na plátky, natrhanou petrželku a odrhnutý tymián nebo nasekanou bazalku, popřípadě obojí. Osolte. Rozmixujte směs nadrobno, ne však na pastu. Během mixování směs stírejte od stěn, popřípadě promíchávejte, aby se vše rozsekalo rovnoměrně. Vznikne lepivá hmota.
  5. Vejce opatrně oloupejte. Troubu předehřejte na 210 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Připravte kus potravinářské fólie.
  6. Zeleninovou směs rozdělte na tři díly. Jeden po druhém je rozprostřete na fólii do placky. Doprostřed položte vejce. Fólii si opatrně dejte do dlaně a pomocí ní obalte směsí vejce kolem dokola. Moc netlačte, aby vejce neprasklo. Spoje uhlaďte.
  7. Jedno vejce po druhém obalte v sezamových semínkách a položte ho na připravený plech. Pečte v předehřáté troubě 3 minuty, pak vytáhněte a nechte 5 minut odpočívat.
  8. Jogurt ochuťte trochou pikantní omáčky či kajenského pepře, prolisovaným stroužkem česneku a solí. Dip rozetřete na talíře. Ozdobte salátem a nakrájenými ředkvičkami nebo rajčaty. Vejce rozkrojte (začne vytékat) a rychle přesuňte na talíř. Ihned podávejte.

Vyzkoušejte také klasické masové skotské vejce smažené v trojobalu podle návodného videoreceptu

Vaříme lehce

Zdroj receptu

Vaříme lehce

Martina Baťhová Vaříme lehce

Blogerka Zdravě živená, Martina Baťhová, vydala kuchařku se svými oblíbenými slanými a sladkými recepty. Spojuje je vyvážené složení, spousta zeleniny, semínek a zdravých surovin, důraz na celozrnné mouky a absenci rafinovaných cukrů a hlavně na lahodnou chuť a krásný vzhled. Svým blogem i knihou Martina ukazuje, že jíst zdravě a dobře je velmi snadné, když přijmete za své pár pravidel, vyzkoušíte nové suroviny a hlavně nevšední kombinace. Více než 90 receptů představuje jídla pro celou rodinu od rána do večera. Doplňují je praktické tipy na obměny surovin, uchování jídla v krabičce nebo podrobnější vysvětlení postupu.

Vydalo nakladatelství CPress.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky vejce česnek salát špenát cizrna bez masa hrách setý Vegetariánské

Návrhy pro vás

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Sladké

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek Sladké

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi Sladké

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři Maso

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření Maso

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu Sladké

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu


Přečtěte si také

Sladké
Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Prostřeno!
Prostřeno: Koule z černé čočky beluga

Prostřeno: Koule z černé čočky beluga

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová polévka z červené řepy

Prostřeno: Krémová polévka z červené řepy

Prostřeno!
Prostřeno: Orgasmus podle Jany Frycové

Prostřeno: Orgasmus podle Jany Frycové

Prostřeno!
Prostřeno: Kachna na kopřivách, štouchané brambory

Prostřeno: Kachna na kopřivách, štouchané brambory

Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Soutěžící
Jana Frycová se zajímá o osobní rozvoj a tantru

Jana Frycová se zajímá o osobní rozvoj a tantru

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Sladké
Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek Sladké

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi Sladké

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi

Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři Maso

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření Maso

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem Polévky

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku Polévky

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Recepty
Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli Předkrmy a chuťovky

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Putin? Jen tyran s carskými žvásty. Klíčem k jeho porážce je Krym, tvrdí britský exministr REPORTÁŽ: Sudeťáci chtějí silného lídra. Babiš místy získal až 66 procent Popravy gilotinou a nechvalně známí sérioví vrazi. Do jaké věznice míří exprezident Sarkozy?

prima-zeny

Dobrodružství Vojty Kotka začalo obřím dárkem od manželky. V maringotce už i spí Anička nařkla Čestmíra, že je včelí královnou. Další ho podezřívají, že je zrádce Playboy z Moravy Honza v nahé seznamce: Připadám si jako Karlík v továrně na čokoládu

prima-zoom

Velký sovětský podvod s kaviárem Putinova tajná tvář: Nová kniha odhaluje jeho milenky, oblíbený striptýzový bar a kamarády z mafie Jak skutečně proběhla bitva u Thermopyl? Boj 300 Sparťanů byl ještě odvážnější než ve slavném filmu

prima-fresh

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

prima-cool

Trailer marvelovky Wonder Man Oficiální délka nových epizod Stranger Things: Budou mnohem kratší, než se čekalo Keira Knightley se vyjádřila k bojkotu Harryho Pottera. Získané role se očividně nevzdá

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Připravte se na zimu a postarejte se o topení: Krok za krokem, jak na to Aukuba japonská je odolná pokojovka: Tipy na pěstování i řešení problémů Bydlení Diane Keaton bylo unikátní jako ona sama. Dům z roku 1880 snoubí historii s luxusem

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.