Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (nakrájená na plátky) 1 ks
- barevná paprika (nakrájená na proužky) 4 ks
- mletá sladká paprika (nebo uzená) 2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1 lžíce
- kurkuma 1/2 lžičky
- semínka koriandru (lehce podrcená) 1/2 lžičky
- chilli vločky (nepovinné) 1/4 lžičky
- rajče (oloupané a nakrájené) 1 ks
- harissa 1–2 lžíce
- sterilovaná cizrna 150 g
- vývar 250 g
- koriandr (čerstvý) 1 svazek
- ryby (bělomasé, lze i mražené) 4 filety
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Máte-li pravou nádobu na tádžin, zahřejte ji na nízkém stupni a pak zvyšte na střední. Běžný kastrol rovnou zahřejte na střední teplotu.
- Vlijte dostatečné množství oleje, vsypte cibuli a smažte, až zesklovatí. Pak přidejte papriky a přikryté smažte asi 3 minuty.
- Jakmile budou papriky vláčné, vmíchejte všechno koření včetně harissy. Přidejte rajče a česnek. Nádobu přikryjte a při mírné teplotě duste 3 až 4 minuty. Je-li třeba, povolte trochou vody.
- Nakonec přidejte cizrnu a vývar a přikryté vařte 10 minut. Omáčku ochutnejte a je-li třeba, přisolte ji. Vmíchejte do ní nakrájený koriandr a navrch položte kousky ryby. Přikryté nechte při velmi mírné teplotě vařit asi 7 minut.
- Pak přelijte kousky ryby omáčkou a ponořte je do ní (je-li třeba, odsuňte cizrnu kousek stranou). Nádobu přikryjte a vše vařte ještě 4 minuty.
Vyzkoušejte také hovězí tajine s medem a švestkami podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus
Inspirujte se dalšími recepty z marocké kuchyně