Trhané maso a rub:
- vepřové maso (v celku; plec nebo ramínko) 500 g
- sušená cibule 2 lžíce
- sůl 2 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- sladká paprika 1 lžička
- semínka koriandru 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- kmín 1 lžička
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- pepř 1/2 lžičky
Špenát:
- olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- listový špenát (mražený) 700 g
- sýr s modrou plísní 100 g
- sůl
- pepř
Na dokončení:
- lasagne (sušené) 300 g
- máslo 60 g
- hladká mouka 3 lžíce
- plnotučné mléko 600 ml
- parmezán 100 g
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek (nemusí být) 1 špetka
Postup přípravy:
- V hmoždíři nadrťte směs koření, cibule, česneku a cukru. Zapracujte rub do celého masa a promasírujte. Přendejte do pekáče (30×20 cm), uzavřete potravinářskou fólií a nechte v chladu na 10 hodin odpočinout.
- Uvolněnou šťávu odeberte a dejte ji stranou, bude se hodit na podlévání. Maso přikryjte a pečte v předehřáté troubě při 120 °C asi 8 hodin (přes noc). Podle potřeby podlévejte šťávou.
- Měkké maso natrhejte ve trošce šťávy vidličkami a nechte ještě v troubě prohřát, asi na 10 minut. Připravte si špenát.
- Na pánvi rozehřejte olej, orestujte nadrobno nasekanou cibulku (nechte zesklovatět), přidejte nadrobno nasekaný česnek a čerstvě namletý pepř. Orestujte.
- Pak přidejte (zmražený) špenát, sem tam zamíchejte a jakmile špenát úplně povolí, vmíchejte sýr. Nechte krátce provařit, ať se chutě spojí. Teprve pak dochuťte solí (dle chuti sýra).
- Nechte tekutinu co nejvíce odpařit. Špenát dejte stranou, je lepší, když ho na lasagne nedáváte úplně horký. Mezitím připravte bešamel. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a při nižší teplotě míchejte, dokud se nevytvoří světle hnědá jíška.
- Postupně přidávejte mléko a průběžně míchejte, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte 50 g nastrouhaného parmezánu – za krátkou dobu se vytvoří řídká kaše (pokud je moc hustá, nařeďte troškou mléka). Bešamel udržujte v teple, třeba na vypnuté plotýnce, ale už nevařte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Na dno pekáče rozprostřete trošku bešamelu, na něj vyskládejte první vrstvu lasagní. Na ně zase dejte trošku bešamelu, jinak může být spodní část lasagní nedopečená, tvrdá.
- Pak navrch dejte vrstvu špenátu a trhaného masa. Následuje další patro lasagní. Znovu bešamel a tak stále dokola, až to celé zakončíte pláty lasagní. Na závěr dolijte bešamel a zasypte zbytkem nastrouhaného parmezánu. Pečte dozlatova asi 40 minut.
Chcete si připravit lasagne s mletým masem podle videoreceptu? Jeden tu pro vás máme:
Kompletní recept najdete ZDE
Nebo vyzkoušejte další variace na tuto oblíbenou italskou specialitu: