redakce Prima FRESH

Lahodný burger s trhaným hovězím masem

Moje hodnocení
11x

Při výběru masa si dejte záležet a zaměřte se na původ. Vydejte se na některou z blízkých bio farem a nechte si poradit místním farmářem, který vám doporučí druh masa a partie, které se pro váš recept hodí nejvíc. Pak vám náš dnešní burger s trhaným hovězím bude chutnat o to víc!

4 porce
120 minut

Suroviny

„Pokud si chci připravit opravdu slušné jídlo, objednávám si maso s dostatečným předstihem u ekologických zemědělců. Získám tak jistotu, že dostanu přesně tu partii nebo řez, který potřebuji, dostatečně vyzrálý a ve velmi slušné kvalitě,“ vyzdvihl přednosti bio masa kuchař Hugo Hromas. Proto nespěchejte a dejte si s přípravou čas. Na grilování se doporučuje spíše hovězí. A právě na bio farmách získáte kvalitní vyzrálé maso, které bude křehké, šťavnaté a lahodné zároveň. Také se spíše porozhlédněte po prorostlejších kouscích, aby se vám pak na grilu nevysušilo.

Postup přípravy

  1. Maso vytáhněte z lednice asi 30 minut předem. Očistěte a nakrájejte na kostky velké 4–5 cm.
  2. Připravené maso osolte, opepřete a promíchejte s olivovým olejem. Na rozehřáté pánvi pak postupně zprudka dozlatova opečte.
  3. Druhým krokem je dušení. Opečené kousky přidejte do hrnce a zalijte do dvou třetin horkou vodou a znova osolte. Pro lepší chuť se doporučuje přidat bobkový list.
  4. Posléze nechte 3 hodiny vařit na mírném ohni tak, aby směs pobublávala. Poté maso vytáhněte z vody.
  5. Plotnu nevypínejte a šťávu nechte odpařovat a houstnout tak, aby se snížila na pětinu svého původního objemu. Zabere to asi 20 minut.
  6. Mezitím si každý kousek masa roztrhněte na dva až tři kousky. Nepoužívejte prudkou sílu, roztrhněte tam, kde to vlákno dovolí. Mělo by být měkké, takže to půjde snadno.
  7. Jakmile budete mít hotovou šťávu, smíchejte ji s masem. Nyní nechte směs odpočinout. Doporučuje se až do druhého dne, kdy nastane grilování.
  8. Směs musí být připravená nejlépe v pekáči, aby nepropadla roštem. Maso rozložte a přikryjte pokličkou. Pekáč položte na okraj grilu tak, aby nebyl přímo nad zdrojem tepla.
  9. Grilujte asi 20 minut, maso se přismahne a bude mít krásnou grilovanou vůni.
  10. Mezitím si připravte salát. Očistěte a najemno nakrájejte zelí a mrkev. Posléze přidejte bio majonézu, zakysanou smetanu, hořčici a dochuťte solí a pepřem.
  11. Při servírování pak nechte rozkrojené housky pomazané olejem opéct a poté vložte trochu salátu, maso a nakonec přidejte papričku jalapeňos.
  12. Vše zakryjte druhou částí housky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty