Suroviny
- hovězí plec (bio ) 800 g
- bobkový list (bio ) 1 ks
- olivový olej (bio panenský ) 1 lžíce
- houska (bio ) 4 ks
- bílé zelí (bio ) 150 g
- mrkev (bio ) 1 ks
- majonéza (bio ) 2 lžíce
- zakysaná smetana (bio ) 2 lžíce
- hořčice (bio h) 1 lžička
- paprička jalapeňo 4 ks
- sůl 1 zarovnaná lžička
- pepř
„Pokud si chci připravit opravdu slušné jídlo, objednávám si maso s dostatečným předstihem u ekologických zemědělců. Získám tak jistotu, že dostanu přesně tu partii nebo řez, který potřebuji, dostatečně vyzrálý a ve velmi slušné kvalitě,“ vyzdvihl přednosti bio masa kuchař Hugo Hromas. Proto nespěchejte a dejte si s přípravou čas. Na grilování se doporučuje spíše hovězí. A právě na bio farmách získáte kvalitní vyzrálé maso, které bude křehké, šťavnaté a lahodné zároveň. Také se spíše porozhlédněte po prorostlejších kouscích, aby se vám pak na grilu nevysušilo.
Postup přípravy
- Maso vytáhněte z lednice asi 30 minut předem. Očistěte a nakrájejte na kostky velké 4–5 cm.
- Připravené maso osolte, opepřete a promíchejte s olivovým olejem. Na rozehřáté pánvi pak postupně zprudka dozlatova opečte.
- Druhým krokem je dušení. Opečené kousky přidejte do hrnce a zalijte do dvou třetin horkou vodou a znova osolte. Pro lepší chuť se doporučuje přidat bobkový list.
- Posléze nechte 3 hodiny vařit na mírném ohni tak, aby směs pobublávala. Poté maso vytáhněte z vody.
- Plotnu nevypínejte a šťávu nechte odpařovat a houstnout tak, aby se snížila na pětinu svého původního objemu. Zabere to asi 20 minut.
- Mezitím si každý kousek masa roztrhněte na dva až tři kousky. Nepoužívejte prudkou sílu, roztrhněte tam, kde to vlákno dovolí. Mělo by být měkké, takže to půjde snadno.
- Jakmile budete mít hotovou šťávu, smíchejte ji s masem. Nyní nechte směs odpočinout. Doporučuje se až do druhého dne, kdy nastane grilování.
- Směs musí být připravená nejlépe v pekáči, aby nepropadla roštem. Maso rozložte a přikryjte pokličkou. Pekáč položte na okraj grilu tak, aby nebyl přímo nad zdrojem tepla.
- Grilujte asi 20 minut, maso se přismahne a bude mít krásnou grilovanou vůni.
- Mezitím si připravte salát. Očistěte a najemno nakrájejte zelí a mrkev. Posléze přidejte bio majonézu, zakysanou smetanu, hořčici a dochuťte solí a pepřem.
- Při servírování pak nechte rozkrojené housky pomazané olejem opéct a poté vložte trochu salátu, maso a nakonec přidejte papričku jalapeňos.
- Vše zakryjte druhou částí housky.