Suroviny
- vepřová plec (prorostlá ) 800 g
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- kremžská hořčice 2 lžíce
- rajský protlak 2 lžíce
- brambory 500 g
- houby 200 g
- cibule (větší ) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- vepřové sádlo
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Vepřovou plec nakrájejte na menší kousky. Osolte a opepřete a dobře vmasírujte oba druhy hořčice a protlak do masa. Nejlépe ho nechte přes noc odležet.
- Marinované maso dejte do trouby v pekáčku s trochou vody a pečte ho na 90 °C doměkka 5 až 6 hodin.
- Hodinu před dopečením masa dejte vařit oloupané a nakrájené brambory.
- Cibuli a česnek nakrájejte najemno a zpěňte na vepřovém sádle, poté přidejte houby pokrájené na menší kousky. Směs hezky opečte a dochuťte solí a pepřem.
- Vařené brambory přeceďte a rozšťouchejte. Nakonec vmíchejte směs cibule, česneku a hub. Ve šťouchaných bramborách můžete rozpustit ještě trochu vepřového sádla. Dochuťte solí, pepřem a nasekanou petrželkou.
- Měkké maso vyndejte z trouby a můžete ho vidličkou natrhat. Výpek použijte jako šťávu k masu.
PRIMA TIP: Skvělou chuť šťouchaných brambor můžete ještě vylepšit ručně vyráběným kořením ZEGITA, které produkuje malá rodinná firma v Ostřetíně v Pardubickém kraji. Koření se připravuje z devíti druhů regionální zeleniny, která se pomalu suší a mixuje společně se solí. Díky tomu krásně dochutí polévky, omáčky, pomazánky i maso. Letos dostalo koření ZEGITA Original ocenění Regionální potravina v Pardubickém kraji. Více o jeho výjimečné chuti zjistíte na stránkách www.zegita.cz.