Maso
Omáčka
- kečup (kvalitní ) 1 lžička
- med 2 lžičky
- uzená paprika 1/2 lžičky
- chilli (chilli vločky nebo mleté chilli) 1/2 lžičky
- jablečný ocet 50 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání
- chléb (kváskový )
- červená cibule 1 ks
- červené chilli papričky 1 ks
- majonéza 80 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Cibuli, celer a česnek oloupejte, pokrájejte nahrubo a rozložte do pekáče. Maso překrojte na čtyři zhruba stejně velké kusy, položte je na zeleninu, osolte, opepřete a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 20 minut, až se maso tzv. zatáhne a zezlátne.
- Stáhněte teplotu na 150 °C. Maso podlijte vodou, pekáč zakryjte alobalem a pečte 3 hodiny doměkka. Každou hodinu maso zkontrolujte a podle potřeby ho podlijte.
- Upečené maso přesuňte do misky, nechte chvilku zchladnout a pomocí dvou vidliček natrhejte po vláknech. Zakryjte a nechte v teple.
- Vypečenou šťávu přeceďte, zeleninu vyhoďte a do šťávy vmíchejte kečup, med a koření, dochuťte octem, solí a pepřem a 1 minutu povařte. Přelijte přes trhané maso.
- Chleba nakrájejte na krajíce a opečte je nasucho na pánvi nebo v toustovači. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, chilli papričku nakrájejte na kolečka. Opečený chléb potřete majonézou, obložte pečeným trhaným masem s omáčkou a posypte cibulí a chilli papričkou.
PRIMA TIP: Pokud chcete trhané maso uchovat delší dobu v lednici, rozdělte ho do sklenic a zalijte horkým rozpuštěným sádlem tak, aby v něm bylo ponořené. Zavíčkujte a nechte zchladnout.