Suroviny
- cibule 750 g
- olivový olej 2 lžíce
- hovězí maso (např. krk) 1 kg
- zelená paprika 1/2 ks
- rajčata (velká) 1 ks
- česnek 3 storužky
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- majoránka 2 lžičky
- drcený kmín 1 lžička
- rajský protlak 2 lžíce
- vývar 500 ml
- červené víno (suché) 120 ml
- zakysaná smetana 120 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- široké nudle (k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a doprostřed umístěte mřížku.
- Ve velkém silnostěnném kastrolu, ideálně litinovém, rozehřejte při střední teplotě olej. Vsypte cibuli a osolte ji. Smažte za občasného promíchávání asi 15 až 20 minut, až bude cibule krásně vláčná a zlatá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou do misky a nechte stranou.
- Kostky masa ze všech stran osolte a opepřete podle chuti a vsypte do kastrolu. Opečte je ze všech stran dohněda.
- Vmíchejte zpět cibuli, přidejte papriku, rajče, česnek, koření protlak, vývar a víno. Zahřejte k bodu varu.
- Vložte do trouby a přikryjte pokličkou, ale ne úplně, aby mohla unikat pára. Duste v roubě asi 1½ hodiny, až bude maso úplně měkké a šťáva zhoustne. Tento typ guláše se tradičně podává s nudlemi.
Tradiční německý guláš z hovězího masa se zeleninou a červeným vínem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyberte si i z dalších receptů na guláš