Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande

Moje hodnocení
6x

Dušené hovězí na pivě, to by byl zjednodušující, byť korektní popis této národní vlámské lahůdky plné vůní koření, jakou se vyznačují i tamní piva. Razantní přímočarost guláše tady doznává rafinované úpravy, která celkem elegantně doplňuje jeho vrozenou bytelnost, tvořící s pivem ideální pár.

4 porce
120 minut
belgická

Suroviny

  • hovězí kližka nebo krk, nakrájené na 4cm kostky 1,2 kg
  • belgické trapistické pivo, jako je Leffe nebo Chimay nebo jiné tmavé pivo 400 ml
  • česnek, lehce podrcený 3 stroužky
  • bobkový list 2 ks
  • hladká mouka promíchaná se solí a pepřem 3 lžíce
  • rostlinný olej 2–3 lžíce
  • anglická slanina, pancetta nebo uzený bůček, nakrájené na kostičky 250 g
  • mrkev (mrkev, nakrájená na kolečka) 2 ks
  • cibule, nakrájená na plátky 2 ks
  • pórek, nakrájený na kolečka 1 ks
  • rajčatové pyré 1 lžíce
  • hovězí vývar 350 ml
  • několik snítek bylinek (tymián, petržel, bobkový list)
  • + několik kuliček pepře, zavázaných do kousku gázy
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst

Postup přípravy

  1. Maso ponechte přes noc naložené v pivu se stroužky česneku a bobkovými listy. Druhý den maso sceďte a marinádu uchovejte. Maso osušte papírovými utěrkami a obalte ho v ochucené mouce. Přebytek mouky oklepejte.
  2. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a po částech na něm na vyšším stupni smažte maso ze všech stran asi 5 minut, až bude zlatohnědé. Olej podle potřeby přidávejte. Osmažené maso vyndávejte děrovanou naběračkou a nechte stranou.
  3. Snižte teplotu a v kastrolu smažte slaninu 6 až 8 minut za občasného promíchání, až bude křupavá. Také ji vyndejte děrovanou naběračkou a dejte k masu. Troubu předehřejte na 140 °C.
  4. Do kastrolu vsypte mrkev, cibuli a pórek a smažte 10 až 12 minut za občasného promíchání, až začne chytat barvu. Přidejte rajčatové pyré a asi 2 minuty promíchávejte.
  5. Do kastrolu vsypte maso se slaninou a šťávou, kterou pustily. Vlijte uchovanou marinádu a uveďte do mírného varu, stále přitom odškrabujte přípečky ze dna kastrolu. Vlijte vývar, přidejte balíček s bylinkami a pepřem (pro chuť karbonády je velmi důležitý!), osolte, opepřete, uveďte do varu a pak celý kastrol přesuňte do předehřáté trouby.
  6. Nechte zvolna dusit asi 2 hodiny, v polovině doby promíchejte. Pak ochutnejte, není-li třeba dochutit. Podávejte posypané petrželkou, nejlépe s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami a listovou zeleninou (kapustou, zelím) dušenou na másle.

Další zajímavé recepty na guláše z různých koutů světa najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty