 
                    
                                        
                                    Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande
                                                    
                        Zdroj: Marek Kučera
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Marek Kučera
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                                                
                        
                                                
                        Dušené hovězí na pivě, to by byl zjednodušující, byť korektní popis této národní vlámské lahůdky plné vůní koření, jakou se vyznačují i tamní piva. Razantní přímočarost guláše tady doznává rafinované úpravy, která celkem elegantně doplňuje jeho vrozenou bytelnost, tvořící s pivem ideální pár.
                                                
                            
                                
                                4 porce                            
                            
                                
                                120 minut
                            
                            
                                                            
                                    
                                    belgická
                                
                                                     
                                                
                     
                
                                
                                            
                                                                                    
                                
                                                                        
                    
    
         
    
    
    Postup přípravy
    - 
        Maso ponechte přes noc naložené v pivu se stroužky česneku a bobkovými listy. Druhý den maso sceďte a marinádu uchovejte. Maso osušte papírovými utěrkami a obalte ho v ochucené mouce. Přebytek mouky oklepejte.
    
- 
        Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a po částech na něm na vyšším stupni smažte maso ze všech stran asi 5 minut, až bude zlatohnědé. Olej podle potřeby přidávejte. Osmažené maso vyndávejte děrovanou naběračkou a nechte stranou.
    
- 
        Snižte teplotu a v kastrolu smažte slaninu 6 až 8 minut za občasného promíchání, až bude křupavá. Také ji vyndejte děrovanou naběračkou a dejte k masu. Troubu předehřejte na 140 °C.
    
- 
        Do kastrolu vsypte mrkev, cibuli a pórek a smažte 10 až 12 minut za občasného promíchání, až začne chytat barvu. Přidejte rajčatové pyré a asi 2 minuty promíchávejte.
    
- 
        Do kastrolu vsypte maso se slaninou a šťávou, kterou pustily. Vlijte uchovanou marinádu a uveďte do mírného varu, stále přitom odškrabujte přípečky ze dna kastrolu. Vlijte vývar, přidejte balíček s bylinkami a pepřem (pro chuť karbonády je velmi důležitý!), osolte, opepřete, uveďte do varu a pak celý kastrol přesuňte do předehřáté trouby.
    
- 
        Nechte zvolna dusit asi 2 hodiny, v polovině doby promíchejte. Pak ochutnejte, není-li třeba dochutit. Podávejte posypané petrželkou, nejlépe s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami a listovou zeleninou (kapustou, zelím) dušenou na másle.
    
                
                             
                    
                                        
                                    Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande
                                                    
                        Zdroj: Marek Kučera
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                         
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Marek Kučera
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
    Další zajímavé recepty na guláše z různých koutů světa najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
        
    
        
            