Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande
Zdroj: Marek Kučera
Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande
Zdroj:
Marek Kučera
Dušené hovězí na pivě, to by byl zjednodušující, byť korektní popis této národní vlámské lahůdky plné vůní koření, jakou se vyznačují i tamní piva. Razantní přímočarost guláše tady doznává rafinované úpravy, která celkem elegantně doplňuje jeho vrozenou bytelnost, tvořící s pivem ideální pár.
4 porce
120 minut
belgická
Postup přípravy
-
Maso ponechte přes noc naložené v pivu se stroužky česneku a bobkovými listy. Druhý den maso sceďte a marinádu uchovejte. Maso osušte papírovými utěrkami a obalte ho v ochucené mouce. Přebytek mouky oklepejte.
-
Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a po částech na něm na vyšším stupni smažte maso ze všech stran asi 5 minut, až bude zlatohnědé. Olej podle potřeby přidávejte. Osmažené maso vyndávejte děrovanou naběračkou a nechte stranou.
-
Snižte teplotu a v kastrolu smažte slaninu 6 až 8 minut za občasného promíchání, až bude křupavá. Také ji vyndejte děrovanou naběračkou a dejte k masu. Troubu předehřejte na 140 °C.
-
Do kastrolu vsypte mrkev, cibuli a pórek a smažte 10 až 12 minut za občasného promíchání, až začne chytat barvu. Přidejte rajčatové pyré a asi 2 minuty promíchávejte.
-
Do kastrolu vsypte maso se slaninou a šťávou, kterou pustily. Vlijte uchovanou marinádu a uveďte do mírného varu, stále přitom odškrabujte přípečky ze dna kastrolu. Vlijte vývar, přidejte balíček s bylinkami a pepřem (pro chuť karbonády je velmi důležitý!), osolte, opepřete, uveďte do varu a pak celý kastrol přesuňte do předehřáté trouby.
-
Nechte zvolna dusit asi 2 hodiny, v polovině doby promíchejte. Pak ochutnejte, není-li třeba dochutit. Podávejte posypané petrželkou, nejlépe s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami a listovou zeleninou (kapustou, zelím) dušenou na másle.
Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande
Zdroj: Marek Kučera
Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande
Zdroj:
Marek Kučera
Další zajímavé recepty na guláše z různých koutů světa najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: