Suroviny
- hovězí kližka (nebo krk, nakrájené na 4cm kostky) 1,2 kg
- pivo (belgické trapistické pivo, jako je Leffe nebo Chimay nebo jiné tmavé pivo) 400 ml
- česnek (lehce podrcený) 3 stroužky
- bobkový list 2 ks
- hladká mouka (promíchaná se solí a pepřem) 3 lžíce
- rostlinný olej 2–3 lžíce
- anglická slanina (pancetta nebo uzený bůček, nakrájené na kostičky) 250 g
- mrkev (nakrájená na kolečka) 2 ks
- cibule (nakrájená na plátky) 2 ks
- pórek (nakrájený na kolečka) 1 ks
- rajčatové pyré 1 lžíce
- hovězí vývar 350 ml
- bylinky (několik snítek bylinek (tymián, petržel, bobkový list))
- pepř celý (+ několik kuliček pepře, zavázaných do kousku gázy)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso ponechte přes noc naložené v pivu se stroužky česneku a bobkovými listy. Druhý den maso sceďte a marinádu uchovejte. Maso osušte papírovými utěrkami a obalte ho v ochucené mouce. Přebytek mouky oklepejte.
- Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a po částech na něm na vyšším stupni smažte maso ze všech stran asi 5 minut, až bude zlatohnědé. Olej podle potřeby přidávejte. Osmažené maso vyndávejte děrovanou naběračkou a nechte stranou.
- Snižte teplotu a v kastrolu smažte slaninu 6 až 8 minut za občasného promíchání, až bude křupavá. Také ji vyndejte děrovanou naběračkou a dejte k masu. Troubu předehřejte na 140 °C.
- Do kastrolu vsypte mrkev, cibuli a pórek a smažte 10 až 12 minut za občasného promíchání, až začne chytat barvu. Přidejte rajčatové pyré a asi 2 minuty promíchávejte.
- Do kastrolu vsypte maso se slaninou a šťávou, kterou pustily. Vlijte uchovanou marinádu a uveďte do mírného varu, stále přitom odškrabujte přípečky ze dna kastrolu. Vlijte vývar, přidejte balíček s bylinkami a pepřem (pro chuť karbonády je velmi důležitý!), osolte, opepřete, uveďte do varu a pak celý kastrol přesuňte do předehřáté trouby.
- Nechte zvolna dusit asi 2 hodiny, v polovině doby promíchejte. Pak ochutnejte, není-li třeba dochutit. Podávejte posypané petrželkou, nejlépe s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami a listovou zeleninou (kapustou, zelím) dušenou na másle.
Belgický hovězí guláš na pivě aneb Carbonnade flamande Zdroj: Marek Kučera