Suroviny
- telecí plec (nakrájená na 4cm kostky) 900 g
- olej (z hroznových jadérek) 2 lžíce
- cibule (žluté,nakrájené na jemné kostičky) 2 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- červené víno (suché ) 240 ml
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- hovězí vývar 950 ml
- červená paprika (nakrájená na 2,5cm kostky) 1 ks
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Špekové knedlíky
- bílý chléb (suchý,bez kůrky, nakrájený nebo namletý na hrubou strouhanku) 450 g
- špek (nebo uzená slanina nakrájená na malé kostičky) 140 g
- máslo 3 lžíce
- cibule (nakrájená na kostičky) 1/2 ks
- vejce 2 ks
- mléko 240 ml
- pažitka (nasekaná) 1 lžíce
- hladká mouka 30 g
- olej (z hroznových jadérek) 2 lžíce
- čerstvě namletý pepř (černý) 1/2 lžičky
- mořská sůl (jemná ) 1 lžička
Postup přípravy
- GULÁŠ: V míse promíchejte maso se 2 lžičkami soli a ½ lžičky pepře.
- Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte na středně vysokém plameni olej z hroznových jadérek. Pracujte po dávkách (abyste hrnec nepřeplnili), opečte maso, dokud nezhnědne po obou stranách, dohromady asi 5 minut. Přeneste maso na talíř.
- Do stejného hrnce přidejte cibuli a smažte ji asi 5 minut, dokud nezačne měnit barvu, poté vmíchejte rajčatový protlak a vařte další 2 minuty.
- Vlijte červené víno, pánev za stálého míchání zmatní, během toho seškrábněte všechny připálené kousky ze dna. Zesilte plamen a přiveďte tekutinu k varu, kterým ji zredukujete do konzistence sirupu, asi 5 minut.
- Vraťte do hrnce hovězí maso a vmíchejte papriku a hovězí vývar. Nechejte mírně vařit, snižte teplotu, přikryjte pokličkou a 1½ hodiny duste. Přidejte papriku a pokračujte dalších 5 minut. Maso by mělo být po píchnutí vidličkou měkké. Dochuťte solí a pepřem.
- ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY: Ve velké míse smíchejte strouhanku a špek. Odstavte je stranou.
- V pánvi na smažení střední velikosti rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte cibuli a nechejte ji zesklovatět, 3–5 minut. Odstavte stranou.
- Dobře rozšlehejte vejce ve 120 ml mléka. Směs vajec a mléka přidejte do mísy s chlebem a špekem. Dobře promíchejte vařečkou nebo rukama. Přidejte zbývajících 120 ml mléka a míchejte, dokud chleba nezměkne. Vmíchejte cibuli, pažitku, sůl a pepř. Přidejte mouku a olej z hroznových jadérek, dobře promíchejte rukama, mísu zakryjte fólií a nechejte 30 minut v klidu, aby se chléb nasákl.
- Ve velkém hrnci uveďte do varu osolenou vodu.
- Navlhčete si ruce (mějte po ruce malou misku s vodou) a rozdělte chlebové těsto na osm až deset stejně velkých částí. Rukama je jednu po druhé vypracujte na pevné koule.
- Knedlíky poté vložte do vroucí vody a nechejte vařit nezakryté 15 minut, dokud se neprohřejí. K vyjmutí a podávání knedlíků použijte děrovanou lžíci.
PRIMA TIP: Guláš můžete podávat s knedlíky, případně gulášem přelijte horké vaječné nudle s máslem či špecle.