Suroviny
- brambory (varný typ C) 300 g
- čedar (strouhaný nebo parmazán) 60 g
- strouhanka (kukuřičná ) 60 g
- sezamová semínka (loupaný (nebo i neloupaný) sezam) 20 g
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte je doměkka v osolené vroucí vodě (trvá to zhruba 15 minut). Poté brambory sceďte, přemístěte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Rozmixované brambory dejte do mísy, přidejte k nim strouhaný cheddar a kukuřičnou strouhanku* a rukama vypracujte kompaktní těsto.
- Z těsta tvarujte kuličky o průměru zhruba 2–2,5 cm. Každou kuličku obalte v sezamu a kuličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Plech dejte do předehřáté trouby a krokety pečte při 160–170 °C 12–15 minut dozlatova.
- TIP: Strouhanky můžete přidat i více v závislosti na typu použitých brambor. Cílem je, aby těsto bylo kompaktní a nedrolilo se, ale zároveň nebylo příliš tekuté – jednoduše tak akorát, aby z něj šly tvarovat kuličky.
PRIMA TIP: Krokety podávejte jako klasickou přílohu nebo samostatně s dipem ze zakysané smetany, limetkové šťávy a špetky soli.
Domácí bramborové krokety se sýrem Zdroj: Jíme zdravě po celý rok