Domácí bramborové krokety se sýrem

Moje hodnocení
13x

Smažené krokety jsou oblíbenou "hospodskou" přílohou a většina z nás na ni čas od času dostane chuť. V tradiční smažené podobě to ale není zrovna zdravá pochoutka. Zkuste ji připravit doma v zajímavější a mnohem zdravější formě a připravte krokety pečené v troubě.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • brambory (brambory (varný typ C)) 300 g
  • strouhaný čedar nebo parmazán 60 g
  • kukuřičná strouhanka 60 g
  • loupaný (nebo i neloupaný) sezam 20 g
  • sůl

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte je doměkka v osolené vroucí vodě (trvá to zhruba 15 minut). Poté brambory sceďte, přemístěte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  3. Rozmixované brambory dejte do mísy, přidejte k nim strouhaný cheddar a kukuřičnou strouhanku* a rukama vypracujte kompaktní těsto.
  4. Z těsta tvarujte kuličky o průměru zhruba 2–2,5 cm. Každou kuličku obalte v sezamu a kuličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Plech dejte do předehřáté trouby a krokety pečte při 160–170 °C 12–15 minut dozlatova.
  5. TIP: Strouhanky můžete přidat i více v závislosti na typu použitých brambor. Cílem je, aby těsto bylo kompaktní a nedrolilo se, ale zároveň nebylo příliš tekuté – jednoduše tak akorát, aby z něj šly tvarovat kuličky.

PRIMA TIP: Krokety podávejte jako klasickou přílohu nebo samostatně s dipem ze zakysané smetany, limetkové šťávy a špetky soli.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty