Možná už jste se v nějakém receptu potkali s výrazem panko strouhanka. Jde o japonskou strouhanku, která má úplně stejné využití jako naše klasická strouhanka, ale její struktura je dost odlišná.
Naučte se vyrobit domácí panko strouhanku. Je křupavější a nenasákne tolik tuku
Japonská panko strouhanka má hrubší strukturu, vypadá jako drobné vločky. Na rozdíl od české strouhanky, která se připravuje ze starších rohlíků, veky nebo světlého chleba, který se nechá proschnout a poté se rozmixuje najemno, se panko vyrábí z čerstvého chleba a mixuje se nebo strouhá nahrubo.
A proč je japonská strouhanka v kuchyni tak zajímavá? Má to hned dva důvody. Za prvé při smažení nenasákne zdaleka tolik tuku a za druhé je výsledný pokrm opravdu mnohem křupavější! Až budete příště smažit nedělní řízky nebo vánočního kapra, zkuste je obalit v panko strouhance :).
Vyrobte si panko za pár korun a za pár minut
Nemusíte ji shánět ve specializovaných orientálních obchodech, výroba panko strouhanky je velmi jednoduchá a jediné, co k její výrobě potřebujete, je světlý toustový chléb a trouba.
Z krajíců toustového chleba okrájejte kůrku a chleba nechte půl dne až den proschnout. Poté střídku nastrouhejte na hrubém struhadle nebo ho dejte do mixéru a promixujte tak, aby výsledná strouhanka měla hrubou strukturu vloček.
Strouhanku rozprostřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a ten vložte do trouby rozehřáté na 150 stupňů na 3 minuty. Poté strouhanku promíchejte a ještě jednou dejte na 3 minuty do trouby. Při sušení ji ale bedlivě hlídejte – strouhanka by neměla vůbec hnědnout, jen se usušit hezky dokřupava. Poté ji z trouby vyndejte a nechte úplně vychladnout.
Panko strouhanku přesuňte do nádoby s těsnícím víčkem a skladujte na suchém místě.
Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH
Vyzkoušejte třeba smažený holandský řízek obalený v panko strouhance a uvidíte rozdíl! Inspirujte se naším videoreceptem
Kompletní recept najdete ZDE
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH