Suroviny
- žloutek (hodně velké) 2 ks
- česnek 3 velké stroužky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hořčice (hnědá) 30 ml
- bílý vinný ocet pár kapek
- olej (1 díl olivového a 4 díly slunečnicového) 250 ml
- citronová šťáva 25 ml
- mleté nové koření špetka
Všechny ingredience by při přípravě měly mít pokojovou teplotu. Pokud na závěr do majonézy vmícháte 10 ml vařící vody, vydrží vám déle.
Postup přípravy
- Do mixéru dejte žloutky, česnek, sůl, pepř, hořčici a vinný ocet. Během mixování pomalu přikapávejte 80 ml oleje, potom polovinu citronové šťávy.
- Za stálého mixování do směsi tenkým, nepřerušovaným čůrkem nalijte zbytek oleje. Dochuťte solí a eventuálně špetkou nového koření. Na závěr vmíchejte zbytek citronové šťávy.
- Prima tip: Použijte orestované stroužky česneku pro jemnější chuť.