Těsto
- moučné brambory 500 g
- hrubá mouka podle potřeby asi 150 g
- Vejce 1 ks
- Žloutek 1 ks
- špetka soli
Náplň
- vypeckované švestky asi 500 g
Dokončení
- rozpuštěné máslo
- mletý mák
- cukr moučka nebo krupice
- případně trochu mleté skořice
Další neodolatelné recepty s mákem a švestkami najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 13. září:
Článek
Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a ještě horké je oloupejte. Jakmile to půjde, rozstrouhejte je najemno (pokud by brambory vystydly, těsto bude tuhé a těžké). Připravte si hrnec s vodou na vaření knedlíků a vodu lehce osolte.
- Rozstrouhané brambory zpracujte s hrubou moukou, vejci a žloutkem na měkké vláčné těsto. Vodu v hrnci uveďte do varu. Z těsta rychle oddělujte kousky, v dlani jedné ruky je tvarujte do placiček a balte do nich půlky švestek tak, aby nikde nevykukovaly a aby bylo těsto stejnoměrně silné.
- Knedlíky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte je asi 8 minut. Zatímco se knedlíky vaří, na pánvi rozehřejte máslo a v misce smíchejte mák s cukrem. Hotové knedlíky důkladně obalujte v máku s cukrem a na talířích přelijte rozpuštěným máslem, případně lehce ochuceným skořicí.