Suroviny
- hladká mouka 180 g
- cukr krupice 4 lžíce
- mletý mák 2 lžíce
- vejce 2 ks
- mléko 250 ml
- zakysaná smetana 250 g
- slunečnicový olej
- švestková povidla (s portským vínem (viz prima tip)) 1 sklenice
Postup přípravy
- Nejdříve smíchejte všechny sypké suroviny a dobře promíchejte. Poté přilijte mléko a nakonec přidejte vejce. Těsto dobře propracujte a nechte 20 min. odstát.
- Mezitím švestkovou zavařeninu zlehka ohřejte v malém rendlíku.
- Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi pečte dozlatova lívance na malém množství slunečnicového oleje.
- Ještě horké lívance zalijte švestkovým rozvarem a nahoru dejte nok ze zakysané smetany.
PRIMA TIP: Naprosto delikátní záležitostí jsou švestky s portským vínem od Perfectly Delicious. Pochoutka, která si svou dokonalostí letos vysloužila prestižní ocenění Regionální potravina v Ústeckém kraji. Ve skleničce najdete kromě tohoto voňavého ovoce také jablečnou šťávu, špetku hřebíčku a portské víno. Kombinace, která vybízí k ochutnání.
Nadýchané makové lívance se švestkovou omáčkou 2 Zdroj: Regionální potravina
Nadýchané makové lívance se švestkovou omáčkou 3 Zdroj: Regionální potravina