Suroviny
- brambory (typ B) 1 kg
- hladká mouka 300–350 g
- sádlo 1 lžíce
- sůl (špetka )
- máslo (rozpuštěné na potření)
- švestková povidla (švestková zavařenina nebo povidla)
- mletý mák
- cukr ( moučka)
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce v mírně osolené vodě, ideálně den předem.
- Studené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemnějším struhadle (nebo protlačte lisem na brambory) do mísy, přidejte sádlo (díky tomu zůstanou lokše více vláčné). Mírně je osolte a postupně začnete přisypávat mouku. Vypracujte kompaktní těsto. Zabere to minimálně 5 minut.
- Připravené těsto nakrájejte na malé kousky (asi 5–8 ks) a každý kousek vyválejte na pomoučené lince na tenkou placku. Každou placku hned upečte na sucho na rozpálené pánvi, z každé strany postačí pár minut, než se začnou tvořit tmavé puchýře.
- Každou upečenou placku potřete sádlem a položte na vyhřátý talíř. Talíř pak zaklopte třeba porcelánovou mísou nebo druhým hlubokým talířem. Lokše takhle pod „pokličkou“ hezky zvláční, chytnou krásnou vůni a nevychladnou. Hotové lokše potřete zavařeninou nebo povidly, posypte mákem, srolujte a posypte trochou cukru.