Mandlový koláč z křehkého těsta s rebarborou
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Mandlový koláč z křehkého těsta s rebarborou
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Postup přípravy
-
Na těsto vsypte mouku, moučkový cukr a sůl do mísy, přidejte studené máslo nakrájené na kousky a prsty promněte, až bude směs připomínat drobenku. Pak přidejte žloutek a 2 lžíce studené vody a rukama spojte těsto dohromady – pracujte rychle a těsto příliš nehněťte. Jakmile se spojí do koule, zabalte ho do fólie a dejte nejméně na 20 minut vychladit.
-
Odpočaté těsto rozválejte na výšku asi 3 mm. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a opatrně vyložte těstem, v rozích dobře vymačkejte, přesah odkrojte. Pokud se v těstě vytvoří trhliny, vyspravte je kousky těsta okrojenými z okrajů. Formu s těstem dejte znovu na 20 minut vychladit a mezitím i předehřejte troubu na 190 °C.
-
Vezměte kus pečicího papíru a zmačkejte ho. Položte ho na těsto a vysypte suchými nebo keramickými fazolemi zatižte zejména v rozích. Vložte do trouby a korpus předpékejte 20 minut, pak sundejte papír s fazolemi a těsto pečte ještě 5 minut dozlatova.
-
Mezitím si připravte náplň. Máslo s přírodním cukrem utřete do pěny, pak zatřete vejce. Vmíchejte mleté mandle a kardamom. Krémem naplňte předpečený korpus, vmáčkněte do něj kousky rebarbory, vložte do trouby a pečte ještě 35 až 40 minut, až krém zpevní.
-
Koláč vyndejte z trouby a nechte 5 minut chladnout ve formě. Mezitím rozpusťte 40 g cukru ve 2 lžících vody v kastrůlku na nízkém stupni, až vznikne sirup. Sundejte z plotýnky a vmíchejte vanilku. Vzniklou glazurou potřete ještě teplý koláč, posypte plátky mandlí a nechte ho zcela vychladnout.
Mandlový koláč z křehkého těsta s rebarborou
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Mandlový koláč z křehkého těsta s rebarborou
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD