Těsto
- hladká mouka 200 g
- moučkový cukr 20 g
- máslo (studené ) 100 g
- žloutek (z velkého vejce) 1 ks
- sůl špetka
Náplň
- máslo (změklé ) 125 g + na vymazání
- cukr krupice (přírodní ) 125 g
- vejce (velké ) 1 ks
- mleté mandle 125 g
- kardamom (mletý ) 1/2 lžičky
- rebarbora (nakrájená na šikmé kousky) 250 g
Glazura
- cukr krupice 40 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- mandle (plátky mandlí na posypání) 1 hrst
Postup přípravy
- Na těsto vsypte mouku, moučkový cukr a sůl do mísy, přidejte studené máslo nakrájené na kousky a prsty promněte, až bude směs připomínat drobenku. Pak přidejte žloutek a 2 lžíce studené vody a rukama spojte těsto dohromady – pracujte rychle a těsto příliš nehněťte. Jakmile se spojí do koule, zabalte ho do fólie a dejte nejméně na 20 minut vychladit.
- Odpočaté těsto rozválejte na výšku asi 3 mm. Koláčovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a opatrně vyložte těstem, v rozích dobře vymačkejte, přesah odkrojte. Pokud se v těstě vytvoří trhliny, vyspravte je kousky těsta okrojenými z okrajů. Formu s těstem dejte znovu na 20 minut vychladit a mezitím i předehřejte troubu na 190 °C.
- Vezměte kus pečicího papíru a zmačkejte ho. Položte ho na těsto a vysypte suchými nebo keramickými fazolemi zatižte zejména v rozích. Vložte do trouby a korpus předpékejte 20 minut, pak sundejte papír s fazolemi a těsto pečte ještě 5 minut dozlatova.
- Mezitím si připravte náplň. Máslo s přírodním cukrem utřete do pěny, pak zatřete vejce. Vmíchejte mleté mandle a kardamom. Krémem naplňte předpečený korpus, vmáčkněte do něj kousky rebarbory, vložte do trouby a pečte ještě 35 až 40 minut, až krém zpevní.
- Koláč vyndejte z trouby a nechte 5 minut chladnout ve formě. Mezitím rozpusťte 40 g cukru ve 2 lžících vody v kastrůlku na nízkém stupni, až vznikne sirup. Sundejte z plotýnky a vmíchejte vanilku. Vzniklou glazurou potřete ještě teplý koláč, posypte plátky mandlí a nechte ho zcela vychladnout.
Mandlový koláč z křehkého těsta s rebarborou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD