Suroviny
- polohrubá mouka 200 g
- cukr krupice 100 g
- prášek do pečiva 1 ks
- bílý jogurt (smetanové ) 2 malé balení
- vejce 2 ks
- rebarbora 150 g
- zázvor (čerstvý ) 10 g
- jahody 150 g
- sůl špetka
Drobenka
- hrubá mouka 70 g
- máslo (studené) 60 g
- cukr krupice 60 g
- máslo (a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče)
Postup přípravy
- Rebarboru nakrájejte na menší kousky a dejte ji do malé misky společně se dvěma lžícemi cukru a najemno nasekaným čerstvým zázvorem.
- Nechte ji asi 30 minut uležet.
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Mezitím v míse smíchejte polohrubou mouku, cukr krupici, sůl a prášek do pečiva.
- Nyní do sypké směsi přidejte jogurty, vejce a vše důkladně promíchejte.
- Teď si připravte drobenku ze studeného másla, hrubé mouky a cukru.
- Těsto vlijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč (cca 24 × 34 cm) a poklaďte ho kousky rebarbory se zázvorem a nakrájenými jahodami.
- Navrch koláč posypte drobenkou a pečte ho asi 30 minut.
Nadýchaný jahodovo-rebarborový koláč se zázvorem 2 Zdroj: Coolinářka