Suroviny
- cukr krupice 175 g
- rebarbora (rozkrojená po délce a nakrájené na kostičky) 175 g
- slunečnicový olej 2 lžíce
- vejce 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- podmáslí 125 ml
- hladká mouka 200 g
- jedlá soda (bikarbona) 1 lžička
Drobenka
- cukr krupice (světlý přírodní ) 50 g
- mouka (polohrubá nebo hrubá ) 50 g
- ovesné vločky 25 g
- mletá skořice 1 lžička
- máslo (studené ) 50 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Důlky v 12důlkové formě na muffiny vyložte papírovými košíčky. Cukr promíchejte s rebarborou a dejte stranou. Připravte si drobenku: Promíchejte přírodní cukr s moukou, vločkami a skořicí a do směsi prsty zatřete máslo, až vzniknou hrudky.
- K rebarboře s cukrem (pustí šťávu, ale to je v pořádku) přidejte olej, vejce, vanilku a podmáslí. Pak vsypte mouku, prášek do pečiva a sodu a dobře promíchejte.
- Těsto rychle rozdělte do formy, hojně posypte drobenkou, vložte do trouby a pečte 15 až 18 minut, až muffiny zezlátnou a vyběhnou. Špejlí vyzkoušejte, zdali jsou propečené – na špejli by neměly ulpět vlhké drobky. Muffiny nechte vychladnout na drátěné mřížce.
Rebarborové muffiny z podmáslí a s křupavou drobenkou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD