Suroviny
- hladká mouka 200 g
- jedlá soda (bikarbona) 1 lžička
- vejce 1 ks
- cukr krupice (přírodní ) 120 g
- podmáslí 120 ml
- rostlinný olej 60 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- rebarbora (nakrájená ) 300 g
- ořechy (vlašské nebo pekanové ořechy, nasekané) 100 g
- sůl 1/4 lžičky
Poleva
- moučkový cukr (prosátý) 120 g
- citronová šťáva 4–5 lžiček
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíčkovou formu lehce vytřete olejem nebo vystříkejte olejovým sprejem.
- Mouku se sodou a solí prosejte do mísy. Vejce ušlehejte s přírodním cukrem, podmáslím, olejem a vanilkou v jiné míse a pak spojte s moučnou směsí. Vmíchejte rebarboru a ořechy, jen aby se těsto spojilo. Přesuňte ho do formy.
- Pečte na střední příčce trouby 70 až 75 minut, vyzkoušejte vpichem špejle, jestli je chlebíček propečený. Přesuňte na mřížku a nechte chlebíček chladnout ve formě 10 minut, pak ho vyklopte. Zatímco chladne, promíchejte v malé misce moučkový cukr s citronovou šťávou, kterou přidávejte postupně, až vznikne hustá kašička. Lehce vychladlý chlebíček jí přelijte a polevu nechte ztuhnout.
PRIMA TIP: Polevu můžete vynechat nebo ji nahradit třeba čokoládovou. Chlebíček vydrží dlouho vláčný i díky použití podmáslí. Do těsta můžete přidat i jiné druhy ořechů, případně sušené ovoce. Je to však rebarbora, která mu dodá tu báječnou svěžest.
Vláčný rebarborový chlebíček Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD