Bezé plát:
- bílek (cca 4 bílky z větších vajec) 150 g
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 50 g
- strouhaný kokos 50 g
Krém:
- plnotučné mléko 500 ml
- vanilkový pudink (v prášku) 75 g
- cukr 100 g
- máslo 125 g
- mletá káva 1–2 lžíce
Poleva:
- hořká čokoláda 100 g
Postup přípravy:
- Bílky spolu s cukrem vyšlehejte dotuha. Do vzniklého proslazeného sněhu opatrně stěrkou zamíchejte mouku a kokos. Troubu rozehřejte na 230 °C (horkovzduch stačí 200 °C).
- Ustřihněte si pečicí papír tak, aby přesně pasoval na velký plech. Papír si můžete pomazat máslem (bezé pak půjde lépe dolů, ale není to nutné). Těsto namažte na celou plochu papíru do výšky asi 4 mm, dobře to jde cukrářskou stěrkou nebo dlouhým cukrářským nožem.
- Plát upečte v rozehřáté troubě do světle hnědé barvy. Trvá to přibližně 10–15 minut (pečení raději hlídejte, záleží na troubě, mně to trvalo necelých 10 minut). Po vychladnutí plát rozřežte na třetiny a nechte zavadnout v lednici.
- Krém: Půlku mléka dejte na sporák, ve druhé půlce důkladně rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Vlijte do mléka na sporáku, za stálého míchání metličkou přiveďte k varu a uvařte velmi hustý pudink.
- Přelijte do misky, kontaktně zakryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí pudink pečlivě prošlehejte a za stálého šlehání do něj po kostičkách přidávejte povolené máslo.
- Nakonec zašlehejte i kávu (nesmí jí být moc, aby neobarvila krém moc dohněda). Krém rozdělte na půl a dva pláty těsta pomažte vždy jednou polovinou. Složte pomazané pláty na sebe a přiklopte třetím plátem. Nechte ztuhnout v lednici.
- Poleva: Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu. Zatuhlou kostku z plátu a krému vyndejte z lednice a nakrájejte na malé štafetky. Každou štafetku zdobte polevou, jak vidíte na fotce (napůl přes úhlopříčku) nebo oba konce cca 1 cm. Já štafetky nenamáčím, ale polevou potírám pomocí mašlovačky, jinak je vrstva čokolády moc silná a výrazná, silně doporučuji spíš tento způsob.
- Každý kousek nechte okapat a lehce ztuhnout na alobalu. Štafetky naposledy vychlaďte (ideálně přes noc), aby vše ztuhlo a chutě se prolnuly.
Další známá klasika – videorecept na mramorovou bábovku:
Kompletní recept najdete ZDE: Mramorová hrníčková bábovka
Nebo jiné retro dezerty a moučníky: