Retro hrnková bábovka s mákem

Moje hodnocení
12x

Juliána A. Fialová patřila k významným, byť dnes pozapomenutým postavám naší gastronomie. Je autorkou řady kuchařských knih poválečné doby a její přehledné, praktické recepty dodnes tvoří základ mnoha rodinných receptářů. Tady (v 60. letech minulého století) přišla s inovací – odměřováním na hrnky.

8 porcí
60 minut
česká

Suroviny

  • vejce 2 ks
  • mléko 1 hrnek
  • mletý mák 1 hrnek
  • cukr krupice 1 hrnek
  • jemný rostlinný olej 1/4 hrnku
  • špetka vanilky nebo pár kapek extraktu
  • nastrouhaná citronová kůra
  • rozinky
  • polohrubá mouka 2,5 hrnku
  • špetka soli
  • kypřicí prášek 1 sáček
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Vejce ušlehejte do pěny, vmíchejte k nim mléko, mák, cukr, olej, vanilku, kůru a rozinky. Nakonec vmíchejte mouku prosátou se solí a práškem.
  3. Těstem naplňte vymazanou a moukou vysypanou formu, vložte do trouby a pečte asi 30 až 40 minut. Nakonec poprašte moučkovým cukrem.

Další tradiční i nevšední recepty na bábovky nejdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty