Piškot
- vejce (zvlášť žloutky a bílky) 2 ks
- vanilkový cukr (bio ) 1 ks
- třtinový cukr 40 g (asi 2 lžíce)
- polohrubá mouka 40 g (asi 2 lžíce)
- olej (na vymazání formy)
- kokosová mouka (nebo mletý kokos na vysypání formy)
Náplň
- tučný tvaroh 250 g
- vanilkový cukr (bio,pokud máte, použijte i semínka vanilky) 1 ks
- třtinový cukr 1–2 lžíce
- ovoce (letní (jahody, borůvky, maliny) )
- želatina („červená“ želatina (postupujte dle návodu))
- ovoce (na ozdobu)
- máta (na ozdobu)
- jedlé květy (na ozdobu)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky balonovou metlou utřete s cukry do hladkého krému, pak přidejte mouku a opět utřete.
- Bílky vyšlehejte do sněhu. Ten pak lehce zapracujte vařečkou do těsta na piškot.
- Formu na dort vymažte olejem a vysypte kokosovou moukou nebo strouhaným kokosem po celém obvodu.
- Dovnitř nalijte těsto a pečte v předehřáté troubě dozlatova asi 10 minut. Že je piškot uvnitř upečený, poznáte, když do něj zapíchnete špejli a ta po vytažení zůstane suchá.
- Po upečení nechte piškot vychladnout na mřížce, nevyndávejte z formy.
- Utřete tvaroh s cukry a semínky vanilky, pokud máte. Rovnoměrně tvaroh rozetřete na vychladlém piškotu.
- Ozdobte ovocem. Připravte si želatinu podle návodu na obalu. Já do rendlíku dala 250 ml vody, přisypala obsah sáčku a přidala 2 lžíce třtinového cukru.
- Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 1 minutu. Pak odstavte a sem tam zamíchejte, dokud želatina trošku nevychladne.
- Jakmile se začne tvořit želé, zalijte želatinou dort.
- Nechte dort ideálně přes noc v ledničce „odpočinout“. Poté ho opatrně vyndejte z formy a přendejte na talíř.
- Ozdobte čerstvým ovocem, přidejte mátu a jedlé květiny.
Retro piškotový dort s ovocem a želatinou 1 Zdroj: Slepičárna blog