Retro piškotový dort s ovocem a želatinou

Moje hodnocení
13x

Nejoblíbenější dort z dětství? Tomu říkáme záludná otázka. Někteří už leta milují medovník, jiným učaroval klasický piškotový dort s ovocem a pořádnou dávkou želatiny. Jak to máte vy? :)

8 porcí
60 minut
česká

Piškot

  • vejce (zvlášť žloutky a bílky) 2 ks
  • bio vanilkový cukr 1 ks
  • třtinový cukr 40 g (asi 2 lžíce)
  • polohrubá mouka 40 g (asi 2 lžíce)
  • olej na vymazání formy
  • kokosová mouka nebo mletý kokos na vysypání formy

Náplň

  • plnotučný tvaroh 250 g
  • bio vanilkový cukr (pokud máte, použijte i semínka vanilka) 1 ks
  • třtinový cukr 1–2 lžíce
  • letní ovoce (jahody, borůvky, maliny) 
  • „červená“ želatina (postupujte dle návodu)
  • ovoce, lístky máty a jedlé květiny na ozdobu

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Oddělte žloutky od bílků.
  2. Žloutky balonovou metlou utřete s cukry do hladkého krému, pak přidejte mouku a opět utřete.
  3. Bílky vyšlehejte do sněhu. Ten pak lehce zapracujte vařečkou do těsta na piškot.
  4. Formu na dort vymažte olejem a vysypte kokosovou moukou nebo strouhaným kokosem po celém obvodu.
  5. Dovnitř nalijte těsto a pečte v předehřáté troubě dozlatova asi 10 minut. Že je piškot uvnitř upečený, poznáte, když do něj zapíchnete špejli a ta po vytažení zůstane suchá.
  6. Po upečení nechte piškot vychladnout na mřížce, nevyndávejte z formy.
  7. Utřete tvaroh s cukry a semínky vanilky, pokud máte. Rovnoměrně tvaroh rozetřete na vychladlém piškotu.
  8. Ozdobte ovocem. Připravte si želatinu podle návodu na obalu. Já do rendlíku dala 250 ml vody, přisypala obsah sáčku a přidala 2 lžíce třtinového cukru.
  9. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 1 minutu. Pak odstavte a sem tam zamíchejte, dokud želatina trošku nevychladne.
  10. Jakmile se začne tvořit želé, zalijte želatinou dort.
  11. Nechte dort ideálně přes noc v ledničce „odpočinout“. Poté ho opatrně vyndejte z formy a přendejte na talíř.
  12. Ozdobte čerstvým ovocem, přidejte mátu a jedlé květiny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty