Těsto
- bílek 260 g (asi 9 ks)
- cukr krupice 170 g
- hladká mouka 70 g + na poprášení
- lískové ořechy (mleté ) 70 g
Náplň
- mléko 300 ml
- cukr krupice 80 g
- vanilkový pudink 1 sáček
- máslo 250 g
- mletá káva 2 lžíce
- voda (horká ) 4 lžíce
- vaječný koňak 50 ml
Dokončení
- čokoládová poleva (tmavá ) 150 g
- maliny (čerstvé na ozdobení)
- potravinářský provázek (stužka na svázání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte s cukrem na tuhý sníh, zlehka vmíchejte prosátou mouku a oříšky a rovnoměrně rozetřete těsto na připravené plechy. Pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až těsto zpevní. Vyjměte, zlehka poprašte moukou a zakryjte čistým pečicím papírem, obraťte a nechte zchladnout. Teprve pak opatrně sloupněte pečicí papír, na kterém se korpusy pekly.
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a za stálého míchání ho nechte zchladnout. Rozšlehejte ho ručním elektrickým šlehačem a zašlehejte do něj změklé máslo.
- Kávu spařte horkou vodou a spolu s likérem ji vmíchejte do krému. Každý korpus potřete třetinou krému, rozkrojte po délce na dva díly a všechny čtyři díly stočte pomocí pečicího papíru do rolády. Pevně je stáhněte, aby si zachovaly kulatý tvar, a uložte je zabalené v pečicím papíru do lednici alespoň na 4 hodiny.
- Ztuhlé rolády rozbalte, položte na podložku spojem dolů a nakrájejte na kousky dlouhé 5 cm.
- Polevu rozehřejte v horké vodní lázni a roládky do ní namáčejte zhruba do třetiny. Nechte okapat a postavte štafetky namočenou stranou na pečicí papír a nechte je v lednici 30 minut ztuhnout.
- Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkejte na každou štafetku pusinku a ozdobte ji malinou. Naskládejte je vedle sebe na podnos a svažte stužkou.