Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dokonalý retro moučník: Štafetkový dortík
Článek
20 nejlahodnějších dortů pro každou příležitost
Suroviny (8–10 porcí)
Těsto:
- bílky 260 g (asi 9 ks)
- cukr krupice 170 g
- hladká mouka 70 g + na poprášení
- mleté lískové oříšky 70 g
Náplň:
- Mléko 300 ml
- cukr krupice 80 g
- vanilkový pudink 1 sáček
- Máslo 250 g
- mletá káva 2 lžíce
- horká voda 4 lžíce
- vaječný likér 50 ml
Dokončení:
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte s cukrem na tuhý sníh, zlehka vmíchejte prosátou mouku a oříšky a rovnoměrně rozetřete těsto na připravené plechy. Pečte v předehřáté troubě zhruba 10 minut, až těsto zpevní. Vyjměte, zlehka poprašte moukou a zakryjte čistým pečicím papírem, obraťte a nechte zchladnout. Teprve pak opatrně sloupněte pečicí papír, na kterém se korpusy pekly.
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink a za stálého míchání ho nechte zchladnout. Rozšlehejte ho ručním elektrickým šlehačem a zašlehejte do něj změklé máslo.
- Kávu spařte horkou vodou a spolu s likérem ji vmíchejte do krému. Každý korpus potřete třetinou krému, rozkrojte po délce na dva díly a všechny čtyři díly stočte pomocí pečicího papíru do rolády. Pevně je stáhněte, aby si zachovaly kulatý tvar, a uložte je zabalené v pečicím papíru do lednici alespoň na 4 hodiny.
- Ztuhlé rolády rozbalte, položte na podložku spojem dolů a nakrájejte na kousky dlouhé 5 cm.
- Polevu rozehřejte v horké vodní lázni a roládky do ní namáčejte zhruba do třetiny. Nechte okapat a postavte štafetky namočenou stranou na pečicí papír a nechte je v lednici 30 minut ztuhnout.
- Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkejte na každou štafetku pusinku a ozdobte ji malinou. Naskládejte je vedle sebe na podnos a svažte stužkou.
Dnes napeču!
Pavlína Berzsiová
Více než 200 receptů na moučníky z trouby
Cukrářka, kterou možná znáte z knihy Dnes nepeču! plné nepečených dobrot, tentokrát pro změnu radí zapnout troubu a upéct rodině či přátelům něco skutečně chutného. Příležitostí, kdy si vychutnat vynikající koláče, buchty, koblížky, dorty, rolády, sušenky, tyčinky i brownies, je spousta. Kromě toho pro vás Pavlína vybrala recepty ze sešitu své babičky, prozradí vám, co peče na Velikonoce a Vánoce, co radí kamarádkám, které nemají moc času, nebo co zkouší nového. Kniha je plná lákavých fotografií, přehledných receptů, rad, jak co nepokazit nebo napravit, a obměn, které vás jistě povzbudí k experimentům s novými chutěmi i tvary moučníků.