Ta nejsladší vzpomínka na ponuré časy socialismu se ukrývá v nostalgických zákuscích, které jsme si čas od času dopřáli na oslavě nebo jen tak v kavárně. Sice se přes svou nesnesitelnou sladkost kolikrát nedaly ani celé sníst, ale vždy potěšily mlsné jazýčky a rozhodně přišly k chuti. Těchto 6 šampionů si s chutí dáme i dnes.
Nejlepší retro zákusky z cukráren, které milujeme dodnes
Punčový řez
Asi tou nejbarevnější záležitostí v šedošedém socialismu byl punčový řez. V podstatě máčený piškot v tuzemském rumu nechyběl v žádné cukrárně, ale ani na rodinných oslavách. Punčák se řadí mezi velmi sladké zákusky a člověk se ho rychle přejí, na druhou stranu si svou slávu a obdiv uhájil i po pádu železné opony a jeho obdivovatelé si k němu cestu najdou vždycky.
Ovocný košíček s krémem
Linecké těsto plněné smetanovým krémem posetým barevným ovocem a polité průhlednou želatinou je stále hitem, který se neomrzí. Stará dobrá klasika nechybí na sladkých barech cukráren ani dnes. Košíčky jsou navíc velmi variabilním zákuskem, který lze upravit podle sezony nebo chuťových preferencí. Ty klasické jsou však s máslovým krémem, hroznovým vínem a jahodou.
Rakvička se šlehačkou
Dokonce i něco jako sladká napodobenina lidské rakve dokázalo za socialismu vykouzlit úsměv na rtu. Morbidní zákusek sázel na jednoduchost a dobře vyšlehanou šlehačku. Jako taková rychlovka byla rakvička z cukru, žloutků a vanilky k nezaplacení. Někteří ji dokonce jedli i suchou bez šlehačky.
Kremrole
Jsou určité věci, které si vesele neseme ze socialismu i do dnešní doby s úsměvem a nehodláme se jich vzdát. Kremrole rozhodně patří mezi ně. Na různých jarmarcích probíhajících během celého roku, patří stánky s kremrolemi k těm nejnavštěvovanějším. Kremrole s našlehaným sněhem z bílků zkrátka pohladí po duši i na jazyku už po generace.
Větrník s krémem
Dalším nesmrtelným zákuskem je rozhodně větrník. Odpalované těsto polité karamelovou polevou a uvnitř jemný žloutkový krém se šlehačkou si můžete dopřát snad v každé české cukrárně i dnes. Je velmi oblíbený i na českých svatbách a firemních rautech. Nejlepší je konzumovat ho v den jeho výroby.
Kokosové laskonky
Za socialismu jsme si evidentně nejvíce pochutnávali na plněných zákuscích. Laskonky nám tuto teorii potvrzují. Jsou to takové vzdálené příbuzné francouzských makronek. Původně se do receptu na oplatky přidávaly ořechy, ale postupně zlidověl spíše levnější kokos. Mezi ně pak přijde jemný karamelový krém. Právě makronky se dnes v českých cukrárnách objevují častěji než laskonky. Kdo však hledá, určitě svou retro makronku najde a pochutná si na ní.
Zdroj: autorský text; foto: se svolením Marka Kučery