Famózní! Od babičky

Kávové banánky – retro zákusky jako z cukrárny podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
2x

Svět šílí po francouzských éclairs, přitom naši cukráři pečou nadýchané odpalované těsto se sladkou náplní zhruba stejně dlouhou dobu. Banánky získaly název podle svého tvaru a naplnit je lze libovolně – v této verzi se nádherně snoubí svěží kávová náplň s jemným těstem a intenzivní čokoládovou polevou.

30 porcí
90 minut

Těsto

Kávový krém

Poleva

Postup přípravy

  1. Mléko, vodu, sůl a máslo dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, rozmíchejte ho dohladka a přisypte mouku s cukrem. Míchejte vařečkou a restujte na nízkém stupni, až se hmota přestane lepit na vařečku i hrnec. Nechte ji zchladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Dobře to jde v robotu s nástavcem hnětací hák, ve kterém těsto také rychleji zchladne (při stálém hnětení).
  2. Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 200 °C. Do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou dejte těsto a na připravený plech stříkejte rovné, zhruba 5cm banánky.
  3. Banánky pokropte vodou a vložte do předehřáté trouby. Pečte 20 minut a neotvírejte troubu. Pokud máte parní troubu, pečte je 20 minut na 200 °C v páře. V obou případech pak ztlumte teplotu na 170 °C a dopečte banánky ještě 20 až 30 minut dozlatova.
  4. Mezitím připravte krém. V rendlíku svařte 200 ml mléka, celou vanilku, mletou kávu a špetku soli. Ve větší misce prošlehejte zbylé mléko se žloutky, cukrem, moukou a škrobem dohladka. Za stálého šlehání pomalu přeceďte svařené mléko do misky se žloutky. Přelijte zpět a na mírném stupni za stálého míchání pomalu provařte do zhoustnutí. Krém odstavte, potřete máslem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
  5. Upečené banánky vytáhněte a nechte zchladnout. Na polevu svařte smetanu s kávou do mírného zhoustnutí. Čokoládu rozlámejte do misky, vlijte na ni horkou smetanu a míchejte do úplného rozpuštění.
  6. Do vychlazeného žloutkového krému zašlehejte postupně máslo, až vznikne hladký krém. Dejte ho do cukrářského sáčku s plnicí špičkou. Vychladlé banánky napíchněte zespodu a naplňte krémem. Z poloviny je namočte v čokoládové polevě a nechte ji zaschnout.
PRIMA TIP: Plnicí špičky koupíte v cukrářských potřebách. Můžete si vybrat sáčky nebo větší stříkačky podobné injekčním, do kterých přidáte různě velké plnicí špičky. Využijete je třeba i na koblihy. Koupíte tam i cukrářský sáček a plnicí trubičku na likérovou špičku (pro další recept).

Vyzkoušejte i další retro zákusky a dorty podle Mirky van Gils Slavíkové

Upečte doma výborný mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Famózní! Od babičky

Mirka van Gils Slavíková Famózní! Od babičky

Famózní! Od babičky je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě cukrařiny z dob první republiky a přidává k ní originální ingredienci – své profesní zkušenosti. Jako babička považuje za důležité předat novým generacím to, co ji samotnou naučili prarodiče. Vzpomínky i chuť k pečení probouzí v knize plné lahodných fotografií 70 ověřených receptů na 196 stranách.

Autorka ve třetí knize ze série Famózní! čtenářům předkládá jak výběr z receptů, které si oblíbila za svých učňovských let, tak cukrářskou inspiraci čerpanou z pramenů první republiky. „Jsem patriot české cukrařiny a jednoznačně ji vnímám jako světovou. Koneckonců jsme byli za první republiky cukrářskou špičkou. Jen je nutné se vrátit ke kvalitě a preciznosti při výrobě,“ zdůrazňuje Mirka van Gils Slavíková.

K zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz.


Přečtěte si také

Recepty