Těsto
- mléko 125 ml
- voda 125 ml
- sůl 3 g
- máslo 100 g
- hladká mouka 165 g
- cukr krupice 10 g
- vejce 5 ks
- máslo (na vymazání plechu)
- hladká mouka (na vysypání plechu)
Kávový krém
- mléko 250 ml
- vanilkový lusk 1/2 ks
- mletá káva 7 g
- sůl 1 špetka
- žloutek 3 ks
- cukr krupice 50 g
- hladká mouka 15 g
- kukuřičný škrob 15 g
- máslo (změklé) 120 g
Poleva
- smetana ke šlehání (33%) 100 g
- mletá káva (jemně) 3 g
- čokoláda 100 g
Postup přípravy
- Mléko, vodu, sůl a máslo dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, rozmíchejte ho dohladka a přisypte mouku s cukrem. Míchejte vařečkou a restujte na nízkém stupni, až se hmota přestane lepit na vařečku i hrnec. Nechte ji zchladnout a postupně do ní vmíchejte vejce. Dobře to jde v robotu s nástavcem hnětací hák, ve kterém těsto také rychleji zchladne (při stálém hnětení).
- Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 200 °C. Do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou dejte těsto a na připravený plech stříkejte rovné, zhruba 5cm banánky.
- Banánky pokropte vodou a vložte do předehřáté trouby. Pečte 20 minut a neotvírejte troubu. Pokud máte parní troubu, pečte je 20 minut na 200 °C v páře. V obou případech pak ztlumte teplotu na 170 °C a dopečte banánky ještě 20 až 30 minut dozlatova.
- Mezitím připravte krém. V rendlíku svařte 200 ml mléka, celou vanilku, mletou kávu a špetku soli. Ve větší misce prošlehejte zbylé mléko se žloutky, cukrem, moukou a škrobem dohladka. Za stálého šlehání pomalu přeceďte svařené mléko do misky se žloutky. Přelijte zpět a na mírném stupni za stálého míchání pomalu provařte do zhoustnutí. Krém odstavte, potřete máslem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
- Upečené banánky vytáhněte a nechte zchladnout. Na polevu svařte smetanu s kávou do mírného zhoustnutí. Čokoládu rozlámejte do misky, vlijte na ni horkou smetanu a míchejte do úplného rozpuštění.
- Do vychlazeného žloutkového krému zašlehejte postupně máslo, až vznikne hladký krém. Dejte ho do cukrářského sáčku s plnicí špičkou. Vychladlé banánky napíchněte zespodu a naplňte krémem. Z poloviny je namočte v čokoládové polevě a nechte ji zaschnout.
PRIMA TIP: Plnicí špičky koupíte v cukrářských potřebách. Můžete si vybrat sáčky nebo větší stříkačky podobné injekčním, do kterých přidáte různě velké plnicí špičky. Využijete je třeba i na koblihy. Koupíte tam i cukrářský sáček a plnicí trubičku na likérovou špičku (pro další recept).
Kávové banánky. Retro zákusky jako z cukrárny podle Mirky van Gils Slavíkové Zdroj: Famózní! Od babičky
Vyzkoušejte i další retro zákusky a dorty podle Mirky van Gils Slavíkové
Upečte doma výborný mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE