Suroviny
- listové těsto (nejlépe rozválené na pláty) 500 g
Krém
- mléko 600 ml
- vanilkový cukr 2 sáčky
- vanilkový pudink 2 sáčky
- máslo 200 g
- moučkový cukr 80 g
Poleva a dokončení
- džem (pikantní džem (rybízový nebo brusinkový)) 4 lžíce
- moučkový cukr 100 g
- citronová šťáva (čerstvá ) 2 lžíce
- rum 1 lžíce
Původní cukrářský žloutkový krém se dnes běžně nahrazuje vanilkovým pudinkem, ale pokud nechcete jít zkratkou, přidáváme i klasický recept.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech vypláchněte studenou vodou, těsto bude lépe listovat. Moučník můžete připravit ze dvou plátů 20 x 30 cm nebo ze čtyř, v tom případě si nakrájejte 4 pruhy o rozměrech 10 x 30 cm. Položte je na plech a upečte dozlatova, asi 20 minut. Nechte je vychladnout na plechu.
- Podle návodu na obalu uvařte z mléka, vanilkového cukru a pudinku krém, který vyšlehejte dohladka, až zchladne. Pak do něj postupně zašlehejte kousky změklého másla a cukr.
- Polovinu plátů potřete krémem a zakryjte zbylým plátem/pláty. Sestavu zatižte prkýnkem a dejte na 2 hodiny do ledničky.
- Na polevu utřete přesátý moučkový cukr s horkou vodou, citronovou šťávou a rumem na hladkou kašičku. Pláty potřete nejprve džemem a pak polevou, nechte ji ztuhnout a pak nakrájejte na řezy.