návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Retro dezerty: Žloutkové řezy

Hodnoceno: 1x
4–6 porce
do 1 hodiny
Retro dezerty: Žloutkové řezy
Autor: Marek Kučera Retro dezerty: Žloutkové řezy
V různých podobách se vyskytují i v rakouské, slovenské a maďarské kuchyni, takže se dá předpokládat jejich poměrně dlouhý a rozvětvený rodokmen. Dnes se s nimi ovšem setkáváme jen vzácně (ale v Bratislavě nebo Budapešti jsou „krémeše“ stále v repertoáru každé cukrárny).

Původní cukrářský žloutkový krém se dnes běžně nahrazuje vanilkovým pudinkem, ale pokud nechcete jít zkratkou, přidáváme i klasický recept.

Suroviny (4–6 porce)

Krém:

Poleva a dokončení:

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vypláchněte studenou vodou, těsto bude lépe listovat. Moučník můžete připravit ze dvou plátů 20 x 30 cm nebo ze čtyř, v tom případě si nakrájejte 4 pruhy o rozměrech 10 x 30 cm. Položte je na plech a upečte dozlatova, asi 20 minut. Nechte je vychladnout na plechu.
  2. Podle návodu na obalu uvařte z mléka, vanilkového cukru a pudinku krém, který vyšlehejte dohladka, až zchladne. Pak do něj postupně zašlehejte kousky změklého másla a cukr.
  3. Polovinu plátů potřete krémem a zakryjte zbylým plátem/pláty. Sestavu zatižte prkýnkem a dejte na 2 hodiny do ledničky.
  4. Na polevu utřete přesátý moučkový cukr s horkou vodou, citronovou šťávou a rumem na hladkou kašičku. Pláty potřete nejprve džemem a pak polevou, nechte ji ztuhnout a pak nakrájejte na řezy.

PRIMA TIP – ŽLOUTKOVÝ KRÉM

Přestože sáček vanilkového pudinku – zvlášť v biokvalitě a s pravou vanilkou – je rychlá a spolehlivá volba, klasický žloutkový, tzv. cukrářský krém také není žádná věda a pokud pečete častěji, měli byste tenhle základní recept na lehkou a jemnou klasiku ovládat. Nejprve šlehejte 4 žloutky se 60 g krupicového cukru do světlé a lehce zhoustlé pěny. Pak k nim zašlehejte 25 g hladké mouky a 2 lžičky kukuřičného škrobu (maizeny). V silnostěnném kastrole zahřejte 280 ml plnotučného mléka k bodu varu. Mléko za stálého šlehání přilévejte ke žloutkové směsi, pak vše vlijte zpět do kastrolu a za stálého šlehání opět přiveďte k bodu varu. Šlehejte při mírném varu do zhoustnutí. Na povrch hotového krému položte kolečko fólie na potraviny, aby se nevytvářel škraloup. Krém můžete uchovat v chladu i několik dnů – je kromě jiného skvělý do žloutkových věnečků, ale i s čerstvým, kompotovaným nebo povařeným zmrazeným ovocem a šlehačkou do pohárů.

Retro dezerty: Žloutkové řezy  Foto: Retro dezerty: Žloutkové řezy; foto: Marek Kučera

Související témata: Sladké , Česká kuchyně