Famózní! Od babičky

Ananasový dort – retro moučník jako z cukrárny podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
4x

Už na konci 19. století se do Prahy dovážel čerstvý ananas, kompotovaný se objevil později. Ananas voněl dálkou, lákal svým neobvyklým vzhledem i exotickým původem a okouzloval velejemnou sladkou chutí. Ananasový dort se podával o výjimečných příležitostech, pro jaké jej zvolíte vy?

12 porcí
120 minut
česká

Těsto

Ananasový krém

Dokončení

Postup přípravy

  1. Formu o průměru 18 cm s odepínacím dnem vymažte pečlivě máslem a vysypte moukou. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, trvá to 15 minut. Troubu předehřejte na 180 °C. Do nadýchané pěny přidejte vyškrábnutou dřeň z vanilky a nastrouhanou citronovou kůru. Zašlehejte a vmíchejte prosátou mouku a nakonec vlahé máslo. Těsto rozetřete do připravené formy.
  2. Pečte v předehřáté troubě zhruba 35 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený korpus vytáhněte a nechte zchladnout.
  3. Mezitím připravte krém. V rendlíku vařte 250 ml mléka až k varu. Zbylé mléko prošlehejte ve větší misce se žloutky, cukrem a vanilkovým pudinkem dohladka. Za stálého šlehání metličkou přilévejte polovinu vroucího mléka k mléku se žloutky. Prošlehejte a vlijte zpět do rendlíku se zbylým mlékem. Na mírném stupni povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Odstavte, krém potřete zlehka máslem a zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala hladiny. Nechte ho vychladnout. Tímto způsobem se na krému nevytvoří škraloup.
  4. Do vychladlého žloutkového krému zašlehejte po malých kouscích máslo. Obě složky musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Odvažte 200 g krému na ozdobu a do zbylého krému vešlehejte ananasové pyré.
  5. Kompotovaný ananas sceďte, šťávu uchovejte. Zchladlý korpus třikrát prokrojte, takže vzniknou čtyři pláty. První plát potřete polovinou džemu, na něj rozetřete třetinu ananasového krému a poklaďte ho okapaným ananasem. Zakryjte druhým plátem korpusu a hojně ho pokapejte ananasovou šťávou (slitou z kompotu nebo novou ananasovou šťávou). Potřete polovinou ananasového krému a zakryjte třetím plátem korpusu. Pokapejte ho ananasovou šťávou a potřete zbylým ananasovým krémem. Poslední plát korpusu potřete po jedné straně zbylým džemem a namazanou stranou ho položte na krém.
  6. Boky dortu potřete polovinou odloženého krému a obalte v mandlových lupíncích. Svrchu potřete dort třetinou krému. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na kraj dortu ozdobné vlnky. Dort ozdobte plátky kompotovaného ananasu, zbylým krémem a čokoládovými kousky.
PRIMA TIP: Ananasové pyré kupují cukráři už hotové, např. na www.pastry.cz za 343 Kč/ 1 kg. Snadno ho ale připravíte doma. Rozmixujte dužinu čerstvého ananasu, případně slitý konzervovaný ananas. Pak uberte trochu cukru v krému.

Vyzkoušejte i další recepty podle známé cukrářky

Další famózní retro recepty od Mirky van Gils Slavíkové najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH

Máte chuť na klasický mrkvový dort s ořechy? Připravte jej podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Famózní! Od babičky

Mirka van Gils Slavíková Famózní! Od babičky

Famózní! Od babičky je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě cukrařiny z dob první republiky a přidává k ní originální ingredienci – své profesní zkušenosti. Jako babička považuje za důležité předat novým generacím to, co ji samotnou naučili prarodiče. Vzpomínky i chuť k pečení probouzí v knize plné lahodných fotografií 70 ověřených receptů na 196 stranách.

Autorka ve třetí knize ze série Famózní! čtenářům předkládá jak výběr z receptů, které si oblíbila za svých učňovských let, tak cukrářskou inspiraci čerpanou z pramenů první republiky. „Jsem patriot české cukrařiny a jednoznačně ji vnímám jako světovou. Koneckonců jsme byli za první republiky cukrářskou špičkou. Jen je nutné se vrátit ke kvalitě a preciznosti při výrobě,“ zdůrazňuje Mirka van Gils Slavíková.

K zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz.


Přečtěte si také

Recepty