Těsto
- máslo 40 g
- vejce 5 ks
- cukr krupice 140 g
- vanilkový lusk 1/2 ks
- citronová kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
- hladká mouka 180 g
- máslo (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
Ananasový krém
- mléko 300 ml
- žloutek 5 ks
- cukr krupice 100 g
- vanilkový pudink 1 sáček
- máslo 300 g
- ananas (ananasové pyré, viz Prima tip) 100 g
Dokončení
- ananasový kompot 250 g
- jahodový džem 50 g
- ananasová šťáva 100 ml
- mandlové plátky (pražené) 100 g
- čokoláda (ozdoby)
Postup přípravy
- Formu o průměru 18 cm s odepínacím dnem vymažte pečlivě máslem a vysypte moukou. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, trvá to 15 minut. Troubu předehřejte na 180 °C. Do nadýchané pěny přidejte vyškrábnutou dřeň z vanilky a nastrouhanou citronovou kůru. Zašlehejte a vmíchejte prosátou mouku a nakonec vlahé máslo. Těsto rozetřete do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 35 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený korpus vytáhněte a nechte zchladnout.
- Mezitím připravte krém. V rendlíku vařte 250 ml mléka až k varu. Zbylé mléko prošlehejte ve větší misce se žloutky, cukrem a vanilkovým pudinkem dohladka. Za stálého šlehání metličkou přilévejte polovinu vroucího mléka k mléku se žloutky. Prošlehejte a vlijte zpět do rendlíku se zbylým mlékem. Na mírném stupni povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Odstavte, krém potřete zlehka máslem a zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala hladiny. Nechte ho vychladnout. Tímto způsobem se na krému nevytvoří škraloup.
- Do vychladlého žloutkového krému zašlehejte po malých kouscích máslo. Obě složky musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Odvažte 200 g krému na ozdobu a do zbylého krému vešlehejte ananasové pyré.
- Kompotovaný ananas sceďte, šťávu uchovejte. Zchladlý korpus třikrát prokrojte, takže vzniknou čtyři pláty. První plát potřete polovinou džemu, na něj rozetřete třetinu ananasového krému a poklaďte ho okapaným ananasem. Zakryjte druhým plátem korpusu a hojně ho pokapejte ananasovou šťávou (slitou z kompotu nebo novou ananasovou šťávou). Potřete polovinou ananasového krému a zakryjte třetím plátem korpusu. Pokapejte ho ananasovou šťávou a potřete zbylým ananasovým krémem. Poslední plát korpusu potřete po jedné straně zbylým džemem a namazanou stranou ho položte na krém.
- Boky dortu potřete polovinou odloženého krému a obalte v mandlových lupíncích. Svrchu potřete dort třetinou krému. Zbylý krém dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte na kraj dortu ozdobné vlnky. Dort ozdobte plátky kompotovaného ananasu, zbylým krémem a čokoládovými kousky.
PRIMA TIP: Ananasové pyré kupují cukráři už hotové, např. na www.pastry.cz za 343 Kč/ 1 kg. Snadno ho ale připravíte doma. Rozmixujte dužinu čerstvého ananasu, případně slitý konzervovaný ananas. Pak uberte trochu cukru v krému.
Ananasový dort, retro moučník jako z cukrárny podle Mirky van Gils Slavíkové Zdroj: Famózní! Od babičky
Vyzkoušejte i další recepty podle známé cukrářky
Další famózní retro recepty od Mirky van Gils Slavíkové najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH
Máte chuť na klasický mrkvový dort s ořechy? Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE